INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Hollande: az átfogó rendezés a cél

InfoRádió / MTI
Francois Hollande francia államfő azt mondta, hogy az ukrajnai válság átfogó rendezése érdekében látogat el pénteken Angela Merkel német kancellárral együtt Moszkvába, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalnak.

"Mindenki tisztában van azzal, hogy az első lépésnek a fegyverszünetnek kell lennie, de az nem lehet elég, és átfogó rendezést kell elérnünk" - mondta Hollande Párizsban, mielőtt elindult az orosz fővárosba.

A francia elnök és a német kancellár csütörtökön öt órán át tárgyalt Petro Poronsenko ukrán elnökkel Kijevben.

"Még dolgozunk, nem lehet előre megjósolni az eredményt" - mondta. Hozzátette: meg kellett ragadni a lehetőséget és mindent megtenni a béke érdekében.

Angela Merkel egy berlini sajtótájékoztatón elmondta: a francia elnökkel együtt mindent megtesznek azért, hogy "megtöltsék élettel" a tavalyi minszki tűzszüneti megállapodást, de "teljesen nyitott kérdés, hogy sikerül-e".

A kancellár hangsúlyozta, hogy nem semleges közvetítőként lépnek fel, hanem "német, francia, és mindenekelőtt az európai érdekek" védelmében. Az európai érdekek védelme "az európai békerend" védelmét jelenti, ennek a rendnek pedig alapvető eleme "a népek szabad önrendelkezése" - jelentette ki Merkel.

Petro Porosenko ukrán elnök péntekre virradóra tájékoztatott a német kancellárral és a francia államfővel öt órán át folytatott tárgyalásáról. Az elnöki hivatal közleménye szerint mindhárom fél a tavaly szeptemberi minszki megállapodás betartását szorgalmazta. Sürgették az azonnali tűzszünet megteremtését, a külföldi csapatok és nehézfegyverek kivonását Kelet-Ukrajnából, az orosz-ukrán határ lezárását és a hadifoglyok elengedését.

Jevhen Perebijnisz ukrán külügyi szóvivő csütörtökön azt mondta, hogy a francia elnök és a német kancellár új béketerve a Donyec-medence egyfajta decentralizációját tartalmazza.

A címlapról ajánljuk