eur:
392.43
usd:
367.23
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Hazudós NBC-s miatt háborog Amerika

A legnézettebb amerikai híradó jól ismert műsorvezetőjének füllentése miatt forrong Amerika. Egyesek szerint ezzel nem csak Brian Williams, hanem az egész NBC hitelességén esett csorba.

"Elnézést kérek, amiért azt állítottam, hogy a helikoptert, amivel utaztam, az iraki invázió idején eltalálta egy páncéltörő gránát, ami miatt kényszerleszállást kellett végrehajtanunk. Ez nem teljesen így volt" - vallotta be az Egyesült Államok legismertebb és eddig leghitelesebbnek tartott televíziós műsorvezetője jelentős vitát váltva ki füllentésével Amerikában. 

Brian Williams, az NBC esti híradójának házigazdája, felelős szerkesztője még 2003-ban tudósított Irakból. A támadás történetét többször elmondta különböző műsorokban.

A műsorvezető 2013-ban David Letterman műsorában úgy mesélte a 10 évvel korábbi történetet, hogy az iraki harcok idején a három helikopteres köteléket, amelyen ő is utazott, páncéltörő gránát és AK-47-es géppisztolyból leadott lövések érték, ami miatt le kellett szállniuk. Múlt pénteken azonban már - tévesen - azt állította, az ő Chinook helikopterét érte a komolyabb lövés.

Az állításra az Irakban szolgált, ezekkel a helikopterekkel utazott katonák azonnal reagáltak, és az után érdeklődtek, vajon kinek az emlékezete csal. Végül Brian Williams szerdán előállt a bocsánatkéréssel, elmesélve, hogy túlzott, a kötelék első helikopterét érte a páncéltörő gránát lövedéke, az övét a géppisztoly találat. Az utolsó, végső változatot csütörtökön a CNN-nek megerősítette a gép akkori pilótája, Rich Krell.

"Minket könnyű fegyverekből leadott lövések értek, a köteléket vezető helikoptert találták el legkevesebb egy páncéltörő gránáttal" - mondta a pilóta.

A dramatizált formában előadott történet felkavarta az amerikai újságíró társadalmat. Arról cikkeznek és beszélnek, hogy a legismertebb esti híradó műsorvezetőjének ballépésével újabb csapást szenvedett el az egyébként is egyre kevesebbre tartott esti híradó műsorvezetők tekintélye.

Egyesek szerint nem csak Brian Williams, hanem az egész NBC hitelességén esett csorba. Vannak, akik a műsorvezető távozását követelik, a csatorna azonban nemrégiben újabb 5 éves szerződést kötött vele, a hírek szerint 10 millió dollárért, átszámítva nagyjából 2,5 milliárd forintos gázsiért.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×