INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A bolgár médiaviszonyok miatt aggódik az EBESZ

InfoRádió / MTI
A bolgár médiaviszonyok miatti aggodalmának adott hangot az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-biztosa, Dunja Mijatovic. Sérelmezte, hogy Bulgáriában jelentős bírságot szabtak ki egyes sajtóorgánumokra, amelyek cégek gazdasági tevékenységeiről és bankokról közöltek anyagokat.

Január 14-én a Bolgár Pénzügyi Felügyelőbizottság (FSC) egy csaknem 80 ezer dolláros (mintegy 23 millió forint) bírságot szabott ki a szóban forgó anyagokat közlő Capital és Dnevnik lapokra. A bizottság piaci befolyásolásként értékelte az írásokat, és további ötezer dolláros (mintegy másfél millió forint) bírságot szabott ki a lapokra, mivel megtagadták, hogy nyilvánosságra hozzák az információforrásaikat.

A kiszabott magas büntetések a közérdeklődésre számot tartó témák cenzúrájához vezethetnek - nyilatkozta az EBESZ megbízottja és kiemelte: a sajtószabadsági biztosként azon dolgozik, hogy törvények védjék meg a médiát a forrásaik kiadásától, így biztosítva a közvélemény informálását.

Januárban az FSC a bolgár Alpico Publishing kiadót és zovnews.com nevű online lapját bírságolta meg 50 ezer dollárra (csaknem 14 millió forint) a bankszektorról közölt anyagaiért. A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi újságíró szervezet közleményben ítélte el a bizottsági döntést.

A címlapról ajánljuk