INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Állítólag élve elégették a jordániai pilótát a dzsihadisták

InfoRádió / MTI
Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet kedden az interneten közzétett egy videofelvételt, amely állítása szerint a fogságában lévő jordániai pilóta élve elégetését ábrázolja.

Az ammáni kormány megerősítette, hogy az IÁ végzett a pilótával - jelentette a jordániai állami tévé. A televízió jelentése szerint a pilótát még január 3-án ölték meg a szélsőségesek.

A jordániai fegyveres erők vezetője tájékoztatta a 26 éves főhadnagy családját a pilóta haláláról - közölték hozzátartozók a Reuters hírügynökséggel.

A jordániai kormány "büntetést és bosszút" ígért az elkövetőknek.

Maáz al-Kasszaszbét tavaly december 24-én fogták el a szélsőségesek Szíriában, miután lezuhant F-16-os vadászgépe. A pilóta Szíriában az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció tagjaként támadást hajtott végre az IÁ hadállásai ellen. Az IÁ korábban azzal fenyegetőzött, végez a pilótával, ha a jordániai kormány nem enged szabadon egy halálra ítélt, bebörtönzött iraki dzsihadistát.

A dzsihadisták által közzétett felvételen egy, a pilótához hasonlóan kinéző, ketrecben fogva tartott férfit gyúlékony folyadékkal öntenek le, majd lángra lobbantják, és köveket és más törmeléket öntenek a ketrecre, amit nem sokkal később egy bulldózer agyonlapít. Az elevenen elégetett férfin - felgyújtása előtt - olyan narancsszínű kezeslábas volt, amilyet a többi, az Iszlám Állam által az utóbbi időben kivégzett külföldi túsz viselt. A szélsőséges szervezet az elmúlt hónapokban számos nyugati foglyát ölte meg, legutóbb pedig két japán túsz állítólagos lefejezéséről közölt videót.

Az IÁ a múlt héten ultimátumban jelentette be: ha Moszulban csütörtökön lenyugszik a nap, és Szadzsida ar-Risávi iraki terroristanőt továbbra is fogva tartják Jordániában, megölik a fogságukban lévő jordániai pilótát. Risávit Jordániában halálra ítélték, amiért részt vett az ammáni szállodák elleni 2005. évi pokolgépes merényletsorozatban. A támadásoknak 60 halálos áldozata volt, Risávi úgy élte túl a támadást, hogy nem robbant fel a testére szerelt pokolgép.

A címlapról ajánljuk