eur:
392.13
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Ezért végezték ki a japán túszokat?

Japán tapasztalatlanságával, a kusza közel-keleti helyzet kezelésének hiányosságaival, illetve Amerika-barátságával magyarázza a Global Times (GT) című kínai napilap a kudarcot, hogy nem sikerült az Iszlám Állam (IÁ) fogságába esett japán állampolgárokat megmenteni. Erről hétfői számában közölt szerkesztőségi cikket az újság.

A lap elöljáróban leszögezi, hogy minden terrorcselekményt feltétel nélkül elítélendőnek tart, s a japán túsz tragédiájának az egész kínai társadalom együttérzését kell kiváltania.

A végzetes fejlemények okainak levezetésében azonban a GT hamar eljut a japán diplomácia és külpolitika túlságosan szoros Amerika-barátságához. Az Egyesült Államok vezette szövetségben, annak "informális" katonai partnereként Japán kedvezőtlen, mi több, veszélyes pozícióba került az önvédelem területén - fogalmaz a cikkíró.

Japán közel-keleti szerepvállalásából úgy tűnik, hogy a szigetország ki akarja venni részét a terrorellenes műveletekből. Az Iszlám Állammal szembeni konfrontációra való készség gyökere azonban nem morális elkötelezettségre vezethető vissza - véli a Global Times, azt feltételezve, hogy Abe Sindzó japán kormányfő távlati célja az alkotmány megváltoztatásának eredményeként japán csapatokat küldeni az ország határain túlra.

A túszdráma fejleményeiből a lap arra következtet, hogy Abe kormánya túlságosan naiv, s úgy értékeli, hogy az Egyesült Államok nem ajánlott fel lényegi segítséget a megoldáshoz, az IÁ elítélése csupán a részvétnyilvánítás része volt.

A Global Times szerint Japán biztonsági ügyekben túlságosan nagy figyelmet szentelt Kínának, amelyet képzeletben ellenségeként tart számon, s ennek megfelelően diplomáciai és biztonsági erőforrásait is Kínára összpontosítja. A helyzet azonban az, hogy Japán előtt "többdimenziós kihívások" állnak, a túszdráma is erre figyelmeztet.

"Amennyiben Tokió a közel-keleti ügyekben túl szorosan Washington mögé áll, annak a saját érdekei fogják a kárát látni" - fogalmazott a Global Times szerkesztőségi cikke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×