INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A Boko Haram félezer harcosával végeztek Nigériában

InfoRádió / MTI
A Boko Haram szélsőséges iszalmista szervezet legalább ötszáz harcosával végeztek a biztonsági erők Nigéria északkeleti részén - közölték helyi hatósági források a kínai Hszinhua hírügynökséggel.

A nigériai biztonsági erők azután ütöttek rajta a szélsőségeseken, hogy visszaverték a Boko Haram Maiduguri városa ellen indított támadását - közölték a források.

A Boko Haram előzetesen már január 25-én is megpróbálta bevenni a stratégiailag fontos Maidugurit, Borno szövetségi állam székhelyét, az iszlamista felkelés bölcsőjét, de támadásukat akkor is visszaverte a hadsereg.

A nigériai biztonsági erők parancsnoksága arról számolt be, hogy a vasárnapi támadást gyorsan felszámolták. Egy magas rangú tisztségviselő azt nyilatkozta, hogy a helyzet nyugodt, miközben a maradék ellenállást felszámolják a kormányerők. Hozzátette, több ellenőrzőpontot is felállítottak, hogy biztosítsák a békét Maiduguriban.

Független források ugyanakkor korábban többször is azt állították, hogy a nigériai biztonsági erők hamis adatokat közölnek a Boko Haram elleni harc során elért sikereikről, és a hatóságok állításánál sokkal rosszabb a helyzet az ország felkelés sújtotta északkeleti részén.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben. Csak tavaly novemberben több mint ötezer embert gyilkolt meg a szervezet, amely egyre aktívabb a szomszédos országokban is.

Az Afrikai Unió szombaton arról döntött, hogy hét és félezer fős katonai kontingenst hoz létre a Boko Haram vezette északkelet-nigériai felkelés leverésére.

A címlapról ajánljuk