eur:
394.02
usd:
364.82
bux:
65490.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Megerősítették a rendőri jelenlétet a schwechati repülőtéren

A terrorveszély miatt megerősítették a rendőri jelenlétet Schwechatnál a hétvégén, naponta csaknem 95 rendőr járőröz a Bécshez közeli repülőtéren.

A rendőrök nemcsak az épületet, hanem annak közvetlen környéket is ellenőrzik, ennek érdekében rendőrségi helikoptert is bevetnek. A rendőrségi illetékes szerint nemcsak a helyszín biztosítása, hanem a ki- és beutazó esetleges szélsőségesek azonosítása is elengedhetetlenül fontos cél.

A Párizsban történtek óta az osztrák fővárosban több rendőr látható az utcákon, a város forgalmasabb csomópontjainál, a sétálóutcák és a pályaudvarok környékén is. "Nincsen okunk pánikra, de van okunk az elővigyázatosságra" - közölte a belügyminisztérium illetékese.

November óta a schwechati repülőtéren rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be egyes repülőjáratokra. Osztrák lapértesülések szerint nyílt titok, hogy a szíriai szélsőségesek leginkább Törökországon keresztül repülnek Ausztriába, vagy autóval Belgrádon keresztül utaznak Bécs felé.

Az osztrák alkotmányvédelmi hivatal (Bundesamt für Verfassungsschutz) adatai szerint mintegy százhetven ember, többségében muszlim bevándorló hagyta el eddig Ausztriát és utazott a Közel-Keletre, hogy ott iszlamista fegyveres csoportokhoz csatlakozzon. Közülük körülbelül hatvanan visszatértek Ausztriába, és a hatóságok attól tartanak, hogy a párizsihoz hasonló véres merényleteket követhetnek el.

A múlt héten őrizetbe vették Bécsben azt a 14 éves fiút, akit tavaly október végén egyszer már előállították annak gyanújával, hogy Szíriába akar utazni, és az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezethez akar csatlakozni. Ugyancsak a múlt héten vettek őrizetbe Felső-Ausztriában egy bosnyák, Salzburgban egy csecsen fiatalt.

Becslések szerint eddig csaknem háromezren csatlakoztak Európából a szíriai iszlám szélsőségesekhez, a 170 ausztriain kívül a legtöbben, nagyjából 1100-an Franciaországból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×