eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

New York Times: fejetlenség a Krímben

Egy hónappal azután, hogy a Krím félsziget az Oroszországhoz történő csatlakozásról döntött, a lakosság csupán egy dolgot érzékel a változásból: a fejetlenséget - olvasható a The New York Times című amerikai lap friss elemzésében.

A cikk szerzője, Neil MacFarquhar szerint az óhajtott változást jóval könnyebb volt kinyilvánítani, mint a gyakorlatban véghezvinni.

Az átállást az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség fokozódásával egy időben kellene végrehajtani, miközben a lehetőségek között van az is, hogy a krími forgatókönyv megismétlődik Kelet-Ukrajnában.

A félszigeten jelenleg kevés intézmény működik megfelelően. A bankok többsége a telekkönyvi hivatalokhoz hasonlóan zárva tart. A bírósági ügyek tárgyalását határozatlan időre befagyasztották. Az élelmiszerimport akadozik, néhány külföldi vállalat - például a McDonald's amerikai gyorsétteremlánc - kivonult a területről.

Vannak olyan változások, amelyek a lap munkatársa szerint még a fentieknél is vészjóslóbbak. Időnként például egyértelmű hivatalos felhatalmazás nélküli "önvédelmi egységek" csapnak le a vasútállomásokra, hogy váratlan ellenőrzéseket hajtsanak végre, szúrópróbaszerűen átvizsgálják az utasok csomagjait, időnként pedig embereket vesznek őrizetbe. Az új, a korábbinál jóval kevésbé toleráns vezetés alatt leginkább a kábítószerfüggők, a politikai aktivisták, a melegek és az ukrán papok érzik veszélyben magukat, a kormány és az orosz ortodox egyház ugyanis nem nézi jó szemmel ezeket a csoportokat.

A Krím félsziget feletti fennhatóság megváltozása jóformán az élet minden területén zűrzavart okozott. A lakosságnak nap mint nap új okmányokat kell beszerezniük, új vezetői engedélyek, rendszámtáblák, útlevelek és önéletrajzok szükségesek. A logisztikai és bürokratikus akadályok azokat az oroszokat is akadályozzák, akik földvásárlás vagy más üzleti lehetőségek miatt máris elárasztották a félszigetet.

"Előírták mindennek a radikális átalakítását, ezért ezek a problémák megsokszorozódnak. A káosz felszámolása két-három évig fog tartani, de addig is élnünk kell" - szögezte le Vlagyimir P. Kazarin, a szimferopoli Taurida egyetem professzora.

A lakosság egy részének identitásválsággal is meg kell küzdenie, ez pedig jóval bonyolultabb folyamat, mint az útlevelek cseréje. "Nem mondhatom azt magamnak, hogy +rendben, mostantól nem Ukrajnát, hanem Oroszországot szeretem+. Úgy érzem, kettészakad a szívem, lélektani szempontból nagyon nehéz" - mondta az egyetem egy másik tanára.

A krími kormány elutasít mindenféle kételyt és panaszt, mondván, hogy ezek apróságok, amelyeket felbukkanásuk pillanatában képesek megoldani. "Talán bizonyos feszültséget okoznak a lusta embereknek, akik nem akarnak haladást elérni" - mondta az átmenetről Jelena Jurcsenko turisztikai miniszter.

A nemzeti identitásban bekövetkező változást máshol, például Csehszlovákia "bársonyos" felbomlásakor jóval előre megtervezték. A krími lakosság úgy érzi, mintha visszamentek volna az időben 1991-ig, Ukrajna Szovjetunióból való kiválásáig. A félsziget 1954-ben került az akkori ukrán szovjetköztársaság területéhez.

A The New York Times helyzetképe szerint a krímiek számára minden egyes nap bizonytalanságban telik. Az élelmiszerimport a homályos, elhamarkodott jogszabályok miatt jelentősen megcsappant. A krími hatóságok megtiltották a sajt és sertéshús behozatalát Ukrajnából, valamint bejelentették, hogy pénteken bevezetik a teljes körű orosz határellenőrzést. A McDonald's logisztikai problémákra hivatkozva vonult ki a félszigetről, de bezárt egyebek mellett a Metro német szupermarketlánc is. A multinacionális vállalatok egy része menekül, mert szeretné elkerülni az esetleges szankciókat.

A Krímet repülőgéppel csak Oroszországból lehet elérni. Bár a félsziget márciusban hivatalosan is belépett a moszkvai időzónába, a területen még ukrán szolgáltatók működnek, és a mobiltelefonok automatikusan az ukrajnai időre állnak át.

A Krímnek nincs szárazföldi határa Oroszországgal, a két területet egyetlen kompjárat köti össze. A Kreml ígéretet tett egy híd megépítésére, ez azonban legjobb esetben is csak évek múlva készülhet el.

Az orosz kormány - amely egyes tervek szerint a szerencsejáték fellegvárává tenné a félszigetet - az idei évre 2,85 milliárd dollárt (634,8 milliárd forintot) különített el a "krími programokra". A Kreml ígéreteit, egyebek mellett az infrastruktúra fejlesztését és a nyugdíjak megduplázását figyelembe véve azonban a végösszeg ennél jóval magasabb lehet.

Az árakat általában hrivnyában és rubelben egyaránt megszabják, de az árfolyam folyamatosan ingadozik, ezért még a legegyszerűbb tranzakciók is heves alkudozáshoz vezetnek.

Az orosz törvényekre való áttérés egyes csoportok számára még életbevágóbb kérdés. Moszkva például tiltja a metadon alkalmazását a heroinfüggők kezelésére. "Ez a halált jelenti számunkra" - mondta egy gyógyulófélben lévő függő.

A főváros egyetlen ukrán középiskolájának igazgatónőjét elmozdították tisztségéből, nem sokkal azután, hogy az önvédelmi erők egy tagja meglátogatta az intézményt és magyarázatot követelt arra, hogy miért tanítanak még mindig ukránul és miért nem tűzték ki az orosz zászlót az épületre.

A bírósági ügyeket befagyasztották, mivel a bírák nem tudják, milyen jogszabályokat alkalmazzanak. Egy közlekedési rendőr arról számolt be, hogy napi két órában egy továbbképzésen az eltérő orosz forgalmi szabályokkal ismerkedik.

A jogászok végzettsége is értéktelenné vált, muszáj lenne megtanulniuk az orosz jogrendszert. "Nem vehetem fel a verseny az Oroszországból érkező fiatal jogászokkal, akik orosz jogból diplomáztak" - mondta egy 25 éves ügyvéd, aki jelenleg azt mérlegeli, hogy elhagyja-e szülőföldjét.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×