eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Újabb katasztrófával fenyegetnek a rejtélyes fukusimai események

A japán atomenergetikai hatóság szerint újabb katasztrófával fenyegetnek a legutóbbi fukusimai radioaktív szivárgások. Egyelőre homály fedi a két évvel ezelőtti atomerőmű-baleset óta történt legsúlyosabb esemény pontos körülményeit.

A 2011-ben balesetet szenvedett Fukusima-1 erőművet üzemeltető TEPCO energiavállalat kedden jelentette be, hogy 300 tonna sugárszennyezett víznek nyoma veszett a létesítmény területén található egyik tárolóból. Szerdán azt is elismerte a cég, hogy a víz vélhetően a tengerbe szivárgott.

Fukusimában hónapok óta súlyos gondokat okoz a sugárszennyezett víz kezelése, és japán szakértők már tavasszal is arra figyelmeztettek, hogy a helyzet újabb katasztrófához vezethet. A keddi eset már az ötödik - és az eddigi legsúlyosabb - szivárgás volt az erőműben rövid időn belül, és újabb komoly kételyeket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy a létesítmény mintegy ezer acéltartálya megbízható-e. Egyes félelmek szerint a szivárgások folytatódhatnak, megnyugtató megoldás pedig nincs kilátásban.

A helyzet komolyságát szerdán a japán atomipart felügyelő hatóság (NRA) is megerősítette. A szerv a nukleáris balesetek hétfokozatú skáláján hármas szintűnek, vagyis "súlyos incidensnek" minősítette az esetet. "Azt kell feltételeznünk, hogy ami egyszer megtörtént, az újra megtörténhet, ezért fel kell készülnünk további hasonló esetekre. A helyzet fényében nincs vesztegetnivaló időnk" - közölte az NRA elnöke, Tanaka Sunicsi.

A probléma forrása, hogy az erőmű hűtőrendszere a 2011. márciusi 9-es erősségű földrengés és az azt követő, több tízméteres szökőár során megsérült, ezért azóta a TEPCO "kézileg" kénytelen napi mintegy 400 tonna vizet befecskendezni reaktorokba. Emiatt a fűtőelemekkel érintkező, és eközben jelentős mértékű radioaktív anyagot felvevő víz csak gyűlik és gyűlik a létesítményben, a tárolókapacitások pedig egyre fogynak. Az erőmű területén felállított átmeneti acéltározókban jelenleg nagyjából 350 ezer tonna víz (a teljes tárolókapacitás 80 százaléka) gyülemlett fel, az eleve a korábbi földalatti tározók szivárgása miatt felállított tartályok pedig egymás után adják meg magukat. Habár a cég felállított egy rendszert a víz megtisztítására, az csak bizonyos, kevésbé veszélyes radioaktív izotópok kiszűrésére képes.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a történtek pontos körülményeit egyelőre homály fedi. A TEPCO azt sem tudja pontosan, hogy eredetileg mennyi víz volt a szivárgó tartályban, így a 300 tonnás szám is csupán hasra ütés eredménye (a tartály kapacitása ezer tonna, vízszintje pedig 700 tonna volt kedden). A cég állítása szerint a tartályok vízhatlan betontalapzaton állnak, így rejtély, hogy hogyan jutott ki ennyi víz, ráadásul észrevétlenül. Egyelőre az is csak találgatás, hogy a szennyezett folyadék bejutott a tartálytól 500 méterre lévő Csendes-óceánba.

Az eset ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a gyakran titkolózással és fejetlenséggel vádolt TEPCO két évvel a katasztrófa után sem áll a helyzet magaslatán, sőt, alapvető biztonsági hibákat vét. A cég korábban egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett a vízproblémáról: először azt állította, hogy nincs szó jelentős szivárgásról, később elismerte, hogy a szennyezett víz bejutott a talajba, majd miután a tengerben kétéves rekordszintre emelkedett a sugárzás mértéke, azt is kénytelen volt bevallani, hogy valószínűleg a Csendes-óceánba is jutott a folyadékból. Egy másik alkalommal a TEPCO azt sem tudta megmagyarázni, hogy hogyan került jelentős mértékű, rendkívüli mértékben szennyezett víz az erőmű alagsorába.

Arra is fény derült a kedden bejelentett eset kapcsán, hogy a szivárgásra számos jel utalt, ezeket azonban a tartályokat ellenőrző munkások nem észre. Végső soron a napi ellenőrzések olyannyira hasznavehetetlenek voltak, hogy azok inkább egy könnyed sétának illettek be, mintsem biztonsági protokollnak.

Az NRA attól tart, hogy a TEPCO nem képes megbirkózni a helyzettel, ezt pedig maga a vállalat is elismerte, amikor a napokban, ha burkoltan is, de nemzetközi segítséget kért. Abe Sindzó kormányfő augusztus elején már bejelentette, hogy a kormány nagyobb szerepet fog vállalni az erőmű helyreállításában. Az állam valamilyen módon hozzá akar járulni ahhoz, hogy mielőbb lefagyasszák a talajt az erőmű környékén a további szivárgások megakadályozása érdekében.

Ugyanakkor a szivárgások mellett számos más esemény is hátráltatja az erőmű biztonságba helyezését. Nemrég a TEPCO arról számol be, hogy tíz munkás sugárszennyezés áldozata lett, a radioaktív részecskéket vélhetően a párásító rendszer szórta szét. Azóta azonban két újabb munkást ért hasonló szennyezés - miközben a korábban okolt párásító nem volt bekapcsolva. A cégnek arra a júliusi esetre sem sikerült magyarázatot adnia, amikor órákon keresztül gőz szivárgott az egyik reaktorépületből. Mivel az erőmű számos részébe nemhogy embert, de még robotokat sem tudnak beküldeni a magas radioaktivitás miatt, a szakemberek gyakran csak találgatni tudnak azt illetően, hogy mi folyik odabent.

Mindezeken túl szakértők szerint további súlyos kockázatokat jelent, hogy a TEPCO hamarosan meg akarja kezdeni a fűtőelemek kiemelését a 4-es reaktor pihentetőmedencéjéből. A medencében 400 tonnányi elhasznált uránkazetta áll, ezért egy esetleges hiba újabb, a 2011-esnél is jelentősebb radioaktív szennyezést okozhat. Bár a fűtőelemek kiemelése alapvetően rutinmunka, arra még nem volt példa, hogy egy sérült reaktorban hajtsák végre a műveletet. Márpedig a TEPCO eddigi teljesítményének fényében sokan kételkednek abban, hogy a cég képes lesz megbirkózni a feladattal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×