eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

"Elkeseredett kampány a sajtó megbüntetéséért és felmentéséért"

Törvény szabályozza-e a média működését, vagy saját etikai kódex? - erről folyik a vita Nagy-Britanniában, ahol napokon belül várhatók egy, a közelmúlt sajtóbotrányai miatt folytatott bírói vizsgálat ajánlásai. Az ügynek különös aktualitást az a BBC legújabb botránya, mivel a vizsgálódás eddig jobbára a bulvársajtót érintette.

"Elkeseredett kampány folyik a sajtó megbüntetéséért és felmentéséért is, kialakultak a frontvonalak" - így ír a brit média világáról az Independent Leveson főbíró novemberre várt, sajtóetikai vizsgálatának ajánlásai előtt.

A sok helyen példának tartott minőségi, de a szenzációhajhász brit bulvársajtó is önszabályozó volt eddig, esetenként pedig az úgynevezett Sajtópanasz Bizottság próbálta kordában tartani.

A rendszer addig működött, amíg a bulvársajtó a hírességek és politikusok magánéletével volt elfoglalva. Közérdek-e egy-egy sikamlós sztori kiszellőztetése? Hogyan lehet megbízni a kérdéses közszereplőben, ha hazudott a kérdésben? - szólt az érvelés.

De ahogy egyszerű emberek is a média áldozatul estek, úgy fordult a közvélemény a sajtó ellen. Liverpool környékén sokan még mindig nem veszik a Sun című újságot, mert az az 1989-es hillsborough-i futballtragédia idején azt írta, hogy a Liverpool-szurkolók megtámadták a rendőröket és levizelték a halottakat. A Sun csak a közelmúltban kért bocsánatot.

Amikor pedig nemrég kiderült, hogy a News of the World, a Sun és más lapok ismert, de átlagemberek telefonjait is lehallgatták, megindult a kampány a sokkal szigorúbb sajtószabályozásért.

Az újságokat sokkolja, hogy törvényi szabályozást akar a Brit Újságíró Szövetség és több tucat, médiával és társadalomkutatással foglakozó egyetemi tanár is.

A jobboldali Sun és a Telegraph a szabad sajtóra leselkedő veszélynek nevezte ezt, de a lehallgatási ügyről először cikkező liberális Guardian is azt írta: "a törvényi szabályozás a sajtó és újságírás engedélyeztetésére emlékeztet, ezt pedig már a 17. században megszüntették. Ilyesminek nincs helye egy szabad társadalomban".

A vitának különös aktualitást ad a BBC legfrissebb botránya, amely azt jelzi: a "minőségi" médiát is eléri a szigor.

Az a furcsa helyzet állt elő, hogy a liberálisnak tartott BBC-t nem igazán kedvelő konzervatív képviselők is a törvényi szabályozás ellen kezdtek el kampányolni.

John Wittingdale, a brit parlament kulturális és médiabizottságának elnöke megjelent a brit szerkesztők konferenciáján, ahol elhangzott: egyes kelet-európai államok, például Magyarország, de Ausztrália és Új-Zéland is követendő példának tarthatja a Leveson-vizsgálat jelentését.

Wittingdale szerint a törvényi szabályozás veszélyes üzenet lenne a gyengébb demokráciák számára, amelyek eddig "a szabadság példájának" tartották Nagy-Britanniát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×