eur:
388.51
usd:
360.62
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Orbán Viktor levelet írt Helmut Kohlnak

Orbán Viktor levélben köszöntötte Helmut Kohlt, aki a közelmúltban ünnepelte német kancellárrá választásának harmincadik évfordulóját. A magyar kormányfő egyebek mellett arról ír, a volt német kancellártól tanulta, hogy a jó szándék kevés a közügyekben: tiszta fej és bátorság kell, hogy a céljainkat elérjük.

A dokumentumot a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan jutatta el az MTI-hez kedden. Orbán Viktor levelének elején hangsúlyozza, Helmut Kohlt olyan államférfinak ismerte meg, aki legjobb tudása szerint dolgozik a világ jobbá tételén. "Olyannak, aki meg meri kérdőjelezni korának előfeltevéseit" - fogalmaz a magyar miniszterelnök, kiemelve: az egykori német kancellár "tisztán látta Európa nagy történelmi esélyét és képes volt új utakat törni ott, ahol mások tanácstalanul toporogtak". Orbán Viktor szerint mindez egész nemzedékének és személyének is "felszabadító érzés volt", amely egész pályafutása során elkísérte.

A magyar kormányfő emlékeztet, Helmut Kohlra a magyarok mindig hálával gondolnak majd, amiért segített Közép-Európának és benne Magyarországnak véget vetni a jaltai világrend igazságtalanságának.

Orbán Viktor levele végén jókívánságai mellett azon reményének is hangot ad, hogy hamarosan ismét személyesen találkozhat a volt német politikussal.

Németországban harminc évvel ezelőtt, 1982. október 1-jén konstruktív bizalmatlansági indítványával megbuktatták Helmut Schmidt szociáldemokrata kancellárt, helyére a keresztény-liberális koalíció jelöltje, Helmut Kohl került, aki ezt követően rekordhosszú időn át, tizenhat évig töltötte be a kormányfői posztot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×