eur:
388.7
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A csatatereken dől el az amerikai elnökválasztás

Megkezdődött az amerikai elnökválasztás, magyar idő szerint holnap hajnalban lesz eredmény. A demokrata Barack Obama és a republikánus Mitt Romney holtversenyben áll, ezért küzdelmüket az úgynevezett "csatatérállamok" döntik el.

Magyar idő szerint délben nyitották ki a szavazóhelyiségeket az Egyesült Államok keleti partvidékén. 31 millió amerikai azonban már döntött: ennyien éltek idén a távolléti vagy a korai szavazás lehetőségével.

A végeredmény szoros lesz, mert a közvélemény-kutatások szerint a két elnökjelölt országos szinten fej fej mellett áll, és azt sem lehet tudni, hogy a Sandy hurrikán végül milyen hatással lesz a voksolásra. Mivel az amerikai elnököt nem közvetlenül választják, hanem az államonként különböző számú elektorok közbeiktatásával (vagyis az lesz az elnök, aki az 538 fős elektori kollégiumban legalább 270 szavazatot megszerez), a harcot mindenképpen az úgynevezett "billegő", vagy más néven "csatatérállamok" döntik el. Virginia, Észak-Karolina, Florida, New Hampshire, Pennsylvania, Colorado, Michigan, Minnesota, Wisconsin, Iowa és Nevada mellett a 18 elektorral rendelkező Ohio kaphat kulcsszerepet. Még így is lehetséges, hogy néhány helyen újra kell számolni a szavazatokat és a bíróságnak kell kimondania a végső szót.

A jelöltek az utolsó pillanatig kampányolnak. Az 1947-es születésű, republikánus Mitt Romney nem kímélte magát a körútja során, de a demokraták favoritja, Barack Obama elnök is rekedtre szónokolta magát minden idők legdrágább, összesen hárommilliárd dollárba kerülő amerikai választási hadjáratában.

Az amerikaiak nemcsak elnököt, hanem alelnököt is választanak, továbbá döntést hoznak a kongresszus 441, valamint a szenátus 33 mandátumának sorsáról. A képviselőház várhatóan a republikánusok kezében marad, a demokraták pedig valószínűleg megtartják a többségüket a szenátusban. A választással egy időben több helyi népszavazást rendeznek, egyebek mellett arról, hogy a négymillió lakosú Puerto Rico 51. tagállamként csatlakozik-e az Egyesült Államokhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×