eur:
388.57
usd:
360.72
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Martonyi János Laoszban tárgyalt

Martonyi János külügyminiszter és Szomszavat Lengszavad laoszi miniszterelnök-helyettes, korábbi külügyminiszter vasárnapi vientiáni megbeszélésén egyetértett abban, hogy a két ország együttműködésében jelentősek a lehetőségek - tájékoztatta a Külügyminisztérium hétfőn az MTI-t.

Kifejtették, hogy a politikusok beszédet mondtak a magyar-laoszi diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. Az eseményen részt vettek olyan laosziak is, akik egykor Magyarországon tanultak, így mások mellett a mezőgazdasági, valamint a belügyi tárca helyettes vezetője. A korábbi ösztöndíjasok elmondták, hogy a magyar egyetemeken szerzett tudással társadalmuk megbecsült tagjaivá váltak - tették hozzá.

Megjegyezték, a fogadáson jelen voltak a Laoszban működő magyar vállalkozások képviselői is, és beszámoltak terveikről. Martonyi János reményét fejezte ki, hogy egyebek között a kötött hitelsegély-konstrukcióval továbbfejleszthetők a kétoldalú gazdasági kapcsolatok.

A megbeszélésen Martonyi János és Szomszavat Lengszavad hangoztatta, hogy az elmúlt fél évszázadban nagy rokonszenv és jó kapcsolatok jellemezték a két ország együttműködését. Az együttműködésben további jelentős lehetőségek rejlenek, a kibontakozó többszintű kapcsolatépítés legfontosabb pillérei a mezőgazdasági és vízgazdálkodási együttműködés, valamint az oktatás.

Hangsúlyozták, Laosz a Magyarországgal kialakított kapcsolatépítést modellértékűnek szánja a kelet-közép-európai országokkal kezdeményezett együttműködésében. A magyar-laoszi kapcsolatok szélesítését segíti, hogy Laosz jövőre várhatóan csatlakozik a Kereskedelmi Világszervezethez - fűzték hozzá.

Martonyi János a tanácskozáson elismerését fejezte ki Laosz kiemelkedő szerepéért, amelyet a csúcsszintű Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) házigazdájaként az Európa és Ázsia közötti kapcsolatok alakításában játszik. A szervezők munkáját Magyarország a tavalyi gödöllői ASEM külügyminiszteri találkozó tapasztalatainak átadásával segítette - áll a tárca közleményében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×