eur:
389.52
usd:
363.11
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Sandy jött, látott és pusztított

Helyi idő szerint tegnap este csapott le az Egyesült Államok keleti partvidékére a Sandy hurrikán, amely özönvízszerű esővel, erős széllel, és áradással okozott hatalmas károkat. New York állam egyes megyéit katasztrófa sújtotta területté nyilvánították, több százezer embert kellett kitelepíteni, 7 millió ember maradt áram nélkül. Magyarország New York-i főkonzulja azt mondta: az óriási pusztítás ellenére nincs pánik a városban, a lakosság hozzászokott a sűrűn érkező hurrikánok miatt a szervezett kitelepítésekhez és ahhoz, hogy segítse, befogadja a rászorulókat.

A szél sebessége elérte a 200 kilométer/órát. Az 57. utcában le is szakadt egy toronydaru, ami jól mutatta, hogy olyasmivel állunk szembe, amivel korábban még soha - nyilatkozta az InfoRádiónak Magyarország New York-i főkonzulja, aki hozzátette: voltak már a városban komoly hurrikánok, de a vihar utáni árvíz eddig nem látott mértékben árasztotta el a Nagy Almát.

Az óriási pusztítás ellenére nincs pánik New Yorkban: Dán Károly a nyugalmat a karácsonyi csendhez hasonlította, amikor az emberek visszahúzódnak otthonaikba.

Nagyjából 400 ezer embernek kellett elhagynia otthonát, hogy iskolák tornatermeiben kialakított átmeneti szállásokon vészelje át Sandyt. Ilyen helyzetekben az amerikaiak nagyon segítőkészek - mondta a főkonzul, aki szerint New York már túlvan a nehezén.

Leminősítve

Tizennyolc államban és az amerikai fővárosban összesen 8,1 millió lakos háztartásának áramellátását szakította meg helyi idő szerint kedd reggelig a poszttrópusi ciklonná átminősített Sandy hurrikán, amely halálos áldozatokat is követelt.

Nézzen képeket Sandy pusztításáról!

Az eddigi összesítések szerint az Egyesült Államokban elérte a 29-et azon áldozatoknak száma, akik a vihar következtében haltak meg, a Sandy így eddig legkevesebb 84 emberéletet követelt.

Michael Bloomberg New York-i polgármester szerint csak a metropoliszban 10 ember vesztette életét. Az áldozatok száma feltehetően növekedni fog.

A New Jersey állambeli Moonachie-nál átszakadt a gát, ezért a hatóságok becslése szerint három településről összesen mintegy ezer embert kell kimenteni.

A legnagyobb csapást New Jersey és New York államnak kellett elviselnie. Atlantic City térdig érő vízben áll. Manhattan nagy része sötétségbe borult, a városrész déli csücskét elárasztotta a tengervíz, amely a New York-i metró alagútjaiba is betört. A földalatti egyes szakaszait csak négy nap alatt tudják ismét járhatóvá tenni. A mostani a legsúlyosabb kár, amelyet 108 éves fennállása óta a metropolisz metróhálózatának el kellett szenvednie.

Az éjszaka a New York-i Egyetem Langone Gyógyászati Központjában felmondta a szolgálatot a tartalék áramforrás, és az alagsort három méter magasan víz árasztotta el. Az intézményből 260 beteget kellett kimenekíteni, és az ápolók kézzel pumpálták a lélegeztető készülékeket. Kimenekítették a Long Island-i Kórház betegeit is.

A leszakadt villanyvezetékek több helyen tüzet okoztak. Bloomberg polgármester szerint a New York-i tűzoltóknak 23 nagyobb esethez kellett kiszállniuk. Queensben mintegy 50 lakás vált a lángok martalékává, igaz, még nem sikerült megállapítani, hogy ebben az esetben mi okozta a katasztrófát. A New York áramellátását biztosító Consolidated Edison egyik manhattani alállomásán éjjel robbanás történt.

A vihar miatt három nukleáris erőművet kellett leállítani: New Jerseyben a Hancocks Bridge-i és az Oyster Creek-i, New York államban pedig az Indian-Point-i létesítményt. A hivatalos tájékoztatás szerint sem a személyzetet, sem a lakosságot nem fenyegeti veszély.

A még mindig hurrikánerejű ciklon távolról sem ült el: miközben a mintegy 1600 kilométer átmérőjű viharzónarendszer továbbvonult, Új-Angliát és a közép-nyugati államokat súlyos esőzések áztatják, a Nagy Tavak környékén Kanadából is erős szelet jeleztek, Virginiában és Nyugat-Virginiában 60 centiméternél is nagyobb hó esett.

Washingtonban, amelyet elkerült a vihar csapásiránya, kedden is állt a tömegközlekedés, a szövetségi hivatalok és az iskolák zárva tartottak. A vihar sújtotta régióban még nem indult újra a légiközlekedés. A Sandy miatt 15 ezer repülőjáratot töröltek.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×