eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Több mint félszáz halottja van eddig a Sandy hurrikánnak

Ötvenkilencre nőtt Sandy hurrikán halálos áldozatainak a száma a karibi térségben; a vihar jelentős pusztítást okozott, és a térséget elhagyva szombatra virradóra irányt vett az Egyesült Államok délkeleti partvidéke felé.

Míg a hurrikán központja áthaladt Jamaicán, Kubán és a Bahamákon, a legtöbb halálos áldozatot mégis Haitin szedte, ahol kedd óta folyamatosan szakad az eső, súlyos árvizeket és földcsuszamlásokat okozva szerte az elszegényedett országban. A helyi hatóságok szerint Haitin 44 ember halála hozható összefüggésbe az ítéletidővel. Haitin a 2010. évi pusztító földrengés miatt 370 ezer ember még mindig hevenyészett táborokban húzza meg magát. Közülük csaknem 18 ezernek átmeneti szállásokra kellett költöznie.

Kubában mintegy ötezer ház romba dőlt, s mintegy 30 ezer tető nélkül maradt. Károkat szenvedtek a banán-, kávé- és cukornádültetvények. A hatóságok szerint ez volt a legpusztítóbb vihar a szigetországban 2005 júliusa óta, amikor az 5-ös fokozatú Dennis hurrikán 16 embert ölt meg, és 2,4 milliárd dolláros kárt okozott.

Az ötfokozatú Saffir-Simpson-skálán jelenleg 1-es kategóriába sorolt hurrikán a Bahamákat elhagyva észak felé tart, óránkénti 120 kilométeres széllökések kíséretében. Helyi idő szerint kedd reggel éri el az észak-amerikai partvidéket Virginia és Massachusetts között.

Több amerikai szövetségi államban, köztük New Yorkban, Virginiában és Észak-Karolina egyes részein rendkívüli állapotot hirdettek, hogy felgyorsítsák az előkészületeket a hurrikán fogadására.

A Miamiban működő Nemzeti Hurrikánközpont szombatra virradóra viharjelzést adott ki Florida keleti partvidékére. A központ szerint a hurrikán szélsebessége elérte a 120 kilométert óránként.

Ha a Sandy - az eddigi várakozások szerint - az Egyesült Államok északkeleti részén a nyugati irányból kelet felé tartó téli viharral találkozik, és "szuperviharrá" alakul át, hosszú idő óta a legsúlyosabb következményekkel járó időjárási viszontagságot okozhat. A hurrikán várhatólag kedden reggel érkezik meg az Egyesült Államok legsűrűbben lakott területére, New York és New Jersey térségébe, de nyugat felé el fogja érni Ohio államot is. New Jersey hatóságai arra figyelmeztették a lakosságot, hogy több napig tartó áramszünetre kell felkészülniük.

A Frankenstein szörnyalakról, regényhősről az Egyesült Államokban Frankenstormra átkeresztelt Sandy egyes meteorológusok szerint pusztítóbb lehet a tavaly augusztusi Irénnél. Ez utóbbi a biztosítók szerint 4,3 milliárd dollárnyi kárt okozott, amivel felkerült a legrombolóbb amerikai viharok tízes toplistájára. Az áramkimaradások egészen november 6-ig, az amerikai elnökválasztásokig tarthatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×