eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Bajban Obama

A négy évvel ezelőttihez képest erősen csökkent a fehér szavazók körében Barack Obama elnök támogatottsága: hátránya a választópolgároknak ebben a körében 23 százalékpont republikánus kihívójával, Mitt Romneyval szemben - derült ki a The Washington Post (WP) és az ABC News pénteken közölt közvélemény-kutatásából.

A felmérés megállapította, hogy Romneyt a fehérek 60, Obamát pedig 37 százaléka támogatja. A WP szerint a jelenlegi elnökválasztást a "faji vonalak menti polarizáció" jobban meghatározza, mint bármelyik korábbi erőpróbát az 1984, vagyis Ronald Reagan újraválasztása óta.

Obama, aki 2008-ban legyőzte John McCain republikánus elnökjelöltet, a fehér szavazók körében "csak" 12 százalékpontos vereséget szenvedett. Az elnök ebben a népcsoportban 43 százalékos támogatást kapott, ami gyakorlatilag azonos volt Bill Clintonnak az 1990-es években elért eredményével. A lap rámutatott, hogy a Demokrata Párt hagyományosan gyengébben szerepel a fehérek között.

A WP szerint a hivatalban lévő elnöknek az újraválasztáshoz arra lenne szüksége, hogy tovább növelje előnyét a kisebbségek és a nők között. (Utóbbi csoporttal kapcsolatban kedvezőtlen fejlemény Obama számára, hogy az Associated Press hírügynökség és a GfK közvélemény-kutató intézet csütörtökön ismertetett felmérése szerint Romney egy hónap alatt 16 százalékpontos hátrányt dolgozott le, és a jelöltek közötti állás jelenleg 47:47 százalék).

Obamának a fehérek körében mért támogatottsága a CNN szerint is hetek óta 40 százalék körül mozog, ezért az elnöknek a győzelemhez arra lenne szüksége, hogy ezt a bázist megőrizve szavazásra bátorítsa a kisebbségeket, és hogy a köreikben, miként négy éve, most is 80 százalékos eredményt érjen el. A WP-ABC-felmérés szerint az elnöknek van is ennyi híve a nem fehér szavazók között, akiknek a lakosságon belüli részaránya megnőtt a legutóbbi választás óta.

A választást eldöntő "ingaállamokban" az elnök fehérek közötti támogatottsága jobban áll az országos átlagnál. Ohio államban például mindössze 6 százalékponttal van Romney mögött a Time magazin legfrissebb felmérése szerint.

A WP kudarcnak nevezte Obamának a fehérek körében mért visszaesését, mert az elnök a népcsoportok közötti megosztottság leküzdésének szószólója volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×