eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Amire még soha nem volt példa Franciaországban

A szocialista francia kormányzat az elmúlt napokban egyértelműen jelezte, hogy a demokrata párti Barack Obama újraválasztását tartaná szerencsésnek az amerikai elnökválasztáson a konzervatív Mitt Romney ellenében. Az Európában szokatlannak számító állásfoglalásra még soha nem volt példa Franciaországban.

Laurent Fabius külügyminiszter a múlt héten még elzárkózott attól, hogy a felmérések szerint fej fej mellett haladó elnökjelöltek közül bármelyiket is támogatásáról biztosítsa. Hasonló diplomatikus nyilatkozatokra kérte politikustársait is.

Az európai ügyekért felelős államtitkár, Bernard Cazeneuve azonban kedden már nem fogalmazott ilyen óvatosan. Az LCI hírtelevízió azon kérdésére, hogy szeretné-e, ha Obamát újraválasztanák, a francia kormány tagja azt válaszolta: "Ami engem illet, én teljesen ezt kívánom, és meg lennék lepődve, ha a kormány más szeretne".

Szerdán már Jean-Marc Ayrault miniszterelnök is egyértelműen azt mondta, hogy Párizs a demokrata párti elnökjelölt győzelmét tartja kívánatosnak. Arra a kérdésre, hogy a november 6-i amerikai elnökválasztáson kit választana, a francia kormányfő azt válaszolta, ha amerikai állampolgár lenne, "habozás nélkül Obamára szavazna".

A hivatalban lévő amerikai elnök mellett eddig csak Franciaország foglalt állást ilyen nyíltan Európában. Az egyértelmű véleménynyilvánítás nagyon szokatlannak számít a politikai életben, ahol a diplomácia mindenekelőtt óvatosságot követel meg. Az amerikai elnökválasztás esetében pedig különösen azért, mert a szerdán publikált közvélemény-kutatási adatokból kiderült: nem javított érdemben Barack Obama támogatottságán az, hogy megnyerte a második és a harmadik televíziós vitát, sőt, megszilárdulni vagy tovább erősödni látszanak Mitt Romney pozíciói. Így az is elképzelhető, hogy a közelmúltban hivatalba lépett francia kormánynak vele kell majd több éven át együtt dolgoznia.

Tény, hogy a szocialista köztársasági elnök, Francois Hollande már szeptemberben New Yorkban sem rejtette véka alá Obama iránti szimpátiáját.

"Maga szerint?" - kérdezett vissza Hollande annak az újságírónak, aki azt firtatta, vajon bántja-e a francia elnököt az, hogy választási nagygyűlésein Mitt Romney rendszeresen ostorozza a "szocialista Európát".

"Igen, ezért inkább nem mondok semmit, pedig sejtheti, ha egy szocialista politikus támogatná az egyik jelöltet, az sokba kerülhetne neki" - mondta szeptemberben Hollande. Majd széles mosollyal hozzátette: "Támogathatnám Mitt Romneyt, mégsem teszem". Végül annyit elárult, reméli, hogy november után is viszontláthatja Obamát.

A BBC által szerdán közzétett, 21 országban készült közvélemény-kutatás szerint Franciaországban a legnagyobb Obama támogatottsága. A franciák 72 százaléka azt szeretné, ha ő nyerné meg az amerikai elnökválasztást.

Márciusban még az előző államfő, a francia politikusok többségével ellentétben nagy Amerika-barátnak számító konzervatív Nicolas Sarkozy is kijelentette, hogy ő személy szerint azt szeretné, ha Barack Obamát újraválasztanák az Egyesült Államok elnökének.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×