eur:
389.73
usd:
362.74
bux:
68067.14
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Lecsapott Kubára Sandy

Lecsapott Kuba délkeleti partvidékére a Sandy hurrikán csütörtökre virradóra. A heves esőzésekkel és erős széllökésekkel kísért forgószél a karibi térségben eddig két ember halálát okozta, s 55 ezer embert kényszerített otthona elhagyására - közölte az amerikai hurrikánközpont.

A miami székhelyű központ jelentése szerint a Sandy trópusi vihar szerdán erősödött hurrikánná, s helyi idő szerint este 10 órakor érte el Kuba partjait. Az ötfokozatú Saffir-Simpson-skálán 2-es kategóriába sorolt forgószél északi irányba, a Bahama-szigetek felé tart, s várhatóan hat óra alatt vonul át Kubán. A hurrikánnal érkező szelek sebessége eléri az óránként 175 kilométert is.

Kuba második legnagyobb városában, Santiago de Cubában a forgószél áramszünetet okozott és fákat csavart ki, a helyiek elővigyázatosságból bedeszkázták házaikat. A kubai kormány felfüggesztette a Kelet-Kubából induló és oda tartó repülőjáratokat.

A szélsőséges időjárás miatt a közeli Haiti egész területére vörös riasztást adtak ki a hatóságok, s az iskolák csütörtökön zárva tartanak. A szomszédos Dominikai Köztársaságban 32 tartományból 18-ban szintén az oktatási intézmények bezárása mellett döntöttek. A hurrikán lecsapott a jamaikai fővárosra, Kingstonra is, ahol mintegy félezer embert kellett biztonságba helyezni átmeneti szálláshelyeken.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×