eur:
389.65
usd:
361.94
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Tovább lassul a gazdasági növekedés Kínában

A harmadik negyedévben 7,4 százalékkal nőtt a kínai gazdaság éves bázison, vagyis ez volt immár a hetedik negyedév, amelyben folyamatosan csökkent a világ második gazdaságának teljesítménye - derül ki az országos statisztikai hivatal csütörtöki jelentéséből.

Szeptemberben 7,7 százalékos volt a GDP (bruttó hazai termék) bővülése, aminek alapján a gazdaság biztosan eléri a kitűzött éves 7,5 százalékos növekedést - erősítette meg Seng Laj-jün, a hivatal szóvivője. A második negyedévben 7,6 százalék volt a gazdaság növekedése.

A kínai kormány már az adatok nyilvánosságra hozatala előtt kiadott közleményében leszögezte, a gazdaság alapjai szilárdak, a növekedés biztosítása továbbra is elsődleges feladat marad. A dokumentum szerint a gazdaságirányítás fenntartja ösztönző intézkedéseit, a pénzügyi, banki lépéseket, az adókedvezményeket, az ingatlanárak kontrollját. A kínai kormányfő szerdán pozitív változásokat ígért.

A szakértők a legfrissebb adatokat a vártnak megfelelőnek minősítik, megjegyezve, hogy a korábbi tendencia ellenére a gazdaság a stabilizálódás biztató jeleit mutatja, a kínai gazdaság túl van a mélyponton.

Úgy vélik: a gazdaság finomra hangolása egyértelműen érezteti hatását, az ipari termelés és az állóeszköz-beruházások szeptemberi számai meghaladták a piaci várakozást; az acélipari ágazat is kezd magához térni.

Kína mintegy három évtizeden keresztül évi 10 százalék körüli gazdasági növekedést produkált, a GDP bővülése még 2011-ben is 9,2 százalékos volt. A globális pénzügyi válság, illetve az európai hitelválság, a világpiaci kereslet jelentős visszaesése, a piacvédő intézkedések azonban Kínát is érzékenyen érintették.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×