eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Van Rompuy: Nem szabad hátradőlni

Sürgős intézkedéseket sürget az eurózóna válságának kezelésére az európai vezetők részéről egy hétfőn közzétett videoüzenetében az Európai Tanács elnöke.

Herman Van Rompuy a honlapján közzétett üzenetében kifejti: úgy érzi, hogy az európai vezetők mintha kezdenék elfelejteni, mennyire sürgős a válság megoldása.

"Amíg 25 millióan hiába keresnek állást, és amíg nem stabilizáltuk az eurót, addig nem szabad hátradőlni, és garantálom, hogy nem is dőlünk hátra" - jelentette ki Herman Van Rompuy. A politikus a következő, október közepi uniós csúcsot "létfontosságúnak" nevezte.

Az Európai Tanács október 18-án és 19-én tartandó üléséről az elnök azt mondta, alkalmat teremt arra, hogy "nagyon konkrét terveket" vitassanak meg az eurózóna gazdasági kormányzásának megerősítése érdekében, aminek szerinte már régen meg kellett volna történnie, mert úgy véli, a válság megmutatta, hogy az euróövezet struktúrájából hiányoznak bizonyos elemek.

"Európa kifelé tart a válságból, de bőven akad még tennivaló" - fogalmazott Herman Van Rompuy, majd hozzátette: "erőfeszítéseink kezdenek beérni, de nem ülhetünk karba tett kézzel".

Az elmúlt hetekben markáns különbségeket lehetett megfigyelni az európai uniós tagországok, főleg Franciaország és Németország vezetőinek nyilatkozataiban. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter például többször is kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy lehetséges-e a tervezett ütemben, ez év végéig létrehozni az Európai Központi Bank (EKB) által irányított Egységes Bankfelügyeleti Mechanizmust (EBM). Pierre Moscovici francia pénzügyminiszter viszont azt mondta: "Hiba nem gyorsan haladni, és vesztegetni az időt".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×