eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nincs határidő a kötelezettségszegési eljárások keretében adott válaszok értékelésére

Az európai uniós szabályok értelmében nincsen előre meghatározott határidő arra, hogy az Európai Bizottságnak mikorra kell értékelnie a januárban indított kötelezettségszegési eljárások keretében múlt héten adott magyar válaszokat - erősítette meg Olivier Bailly, a végrehajtó testület szóvivője.

A bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján, egy kérdésre válaszolva a szóvivő emlékeztetett arra, hogy a testület sürgős jelleggel kívánja elemezni a válaszokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy a bizottság annyi ideig kíván foglalkozni a beérkezett dokumentumok vizsgálatával, amennyit szükségesnek lát ahhoz, hogy szilárd, jogilag megalapozott értékelést tudjon adni azokról. Ez teszi lehetővé, hogy dönteni tudjanak az eljárások sorsáról.

Az uniós szerződések csak a tagállamok számára határoznak meg határidőt az eljárások keretében adandó válaszokra - szögezte le Bailly.

"E pillanatban nem tudom megmondani, mikor ülésezik újra a bizottság ebben az ügyben" - fogalmazott a szóvivő.

A magyar kormány a határidőt betartva, múlt pénteken küldte el Brüsszelbe a januárban indított kötelezettségszegési eljárások keretében kért válaszokat. Szintén eljuttatta a választ azokra a levelekre, amelyekben a bizottság nem az említett eljárások keretében kért további információkat.

A bizottság akkor kiadott nyilatkozata szerint a testület az elemzésben azt vizsgálja, vajon Magyarország "megfelelő és konkrét" lépéseket tett-e, hogy biztosítsa a magyar jog unióshoz igazítását a jegybank függetlenségének, a bírák és ügyészek nyugdíjkorhatárának, valamint az adatvédelmi felügyelő hatóság függetlenségének a területén.

A kormány a válaszokat elküldve azt is jelezte: "Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, számíthatunk arra, hogy az Európai Bizottság a továbbiakban is objektív, pártatlan, a kettős mérce alkalmazását kizáró, jogi és szakmai alapokon nyugvó értékelést készít".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×