eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Széles körű parlamenti mandátum Merkelnek az uniós csúcsra

Széles körű mandátummal ruházta fel a német kancellárt a parlament a szerda esti európai uniós csúcson való részvételre.

A Bundestag alig néhány órával a brüsszeli csúcs előtt - és közvetlenül Merkel kormánynyilatkozata után - szavazott arról, hogy milyen jogkörökkel lássa el a kancellárt a csúcsértekezleten várható határozatok támogatására.

A képviselők nagy többséggel szavazták meg azt az ezzel kapcsolatos határozattervezetet, amelyet a kormánykoalíció pártjai, valamint az ellenzéki szociáldemokraták és a Zöldek közösen dolgoztak ki a csúcsértekezleten képviselendő német álláspont körvonalazására. Az ugyancsak ellenzéki Baloldal pártja a tervezet ellen szavazott.

A parlamenti szavazás szükségességét egy korábbi határozatában a német alkotmánybíróság írta elő, hangoztatva, hogy nagy horderejű unió döntések esetén előzetesen szükséges a Bundestag jóváhagyása.

A két legnagyobb ellenzéki párt már korábban jelezte, hogy fő vonalaiban egyetért a csúcs várható, az adósságválság leküzdését célzó intézkedéseivel. A kormánykoalíció pártjaihoz hasonlóan mind a szociáldemokraták, mind a Zöldek úgy ítélték meg, hogy szükség van Görögország megsegítésére, és ezzel kapcsolatban a görög államadósságok 50-60 százalékának elengedésére.

A pártok egyetértettek abban is, hogy ezzel összefüggésben elengedhetetlen a bankok részvétele, ebből következően pedig pénzügyi helyzetük megerősítése, azaz a feltőkésítés. Végezetül egyetértés alakult ki az euroövezeti mentőalap, az EFSF alkalmazási lehetőségeinek kibővítésére vonatkozóan is.

A parlament által jóváhagyott határozat ez utóbbival kapcsolatban kimondja, hogy a 211 milliárd eurós német garanciavállalás az EFSF-ben nem növekedhet, és az alap lehetséges működési modelljei közül egyik sem foglalhatja magában az Európai Központi Bankot. Az ellenzéki pártok támogatásukat mindenekelőtt azzal indokolták, hogy az adósságválság drámai méreteket öltött, és a cselekvés nem halogatható tovább.

Mind a kormánypártok, mind az ellenzék soraiban több képviselő ugyanakkor a határozat ellen szavazott. Elutasításukat azzal indokolták, hogy a tervezett intézkedések - beleértve az EFSF kibővített alkalmazását - ténylegesen csak elodázzák a válság megoldását. Merkel kancellárt és Scha:uble pénzügyminisztert ugyanakkor azzal vádolták, hogy nem tájékoztattak megfelelően a napirenden szereplő válságmegoldási erőfeszítésekről. Utaltak arra is, hogy nézetük szerint a 211 milliárd eurós garanciavállalás mindenképp növekedni fog.

A parlamenti szavazással kapcsolatban a kancellár előzetesen úgy nyilatkozott, hogy a képviselők számára ez eddig járatlan út. Merkel szerint meg kell teremteni az egyensúlyt aközött, hogy Németország nemzetközileg cselekvőképes maradjon, de egyidejűleg teljesüljön a lehető legszélesebb parlamenti jóváhagyás iránti elvárás.

Több uniós tagállam és tekintélyes vezetők - köztük Jean-Claude Juncker, az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő Eurogroup elnöke - korábban bírálták a német gyakorlatot, hangoztatva, hogy az ez európai uniós döntéshozatal lelassulásához vezet.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×