eur:
388.95
usd:
361.88
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Egész Bangkok víz alá kerülhet

Elképzelhető, hogy a Bangkok környéki gátak és zsilipek nem bírják ki az áradó folyók nyomását, ezért a lakosságnak fel kell készülnie arra, hogy a víz elönti a kilencmilliós thaiföldi fővárost - kongatta meg a vészharangot szerdán Jinglak Sinavatra, a délkelet-ázsiai ország miniszterelnöke. Bangkok turisták által látogatott részét nem veszélyezteti az árvíz - mondta az InfoRádiónak Tomaj Dénes thaiföldi nagykövet.

A Csaophraja folyó vízszintje tovább emelkedett, megdöntött minden eddigi rekordot, a kormányfő szerint félő, hogy a hétvégén a gátak már nem bírják majd a terhelés, így az áradás elérheti a főváros belső területeit is.

Sukhumbhand Paribatra, Bangkok kormányzója figyelmeztetett, hogy a folyó vízszintje akár a 260 centimétert is elérheti, miközben a töltés csak 250 centiméter magas. Ezért a folyóparti kerületekben a hatóságok teljes készültségben vannak, és készülnek az esetleges evakuálásra - írta a Bankok Post internetes kiadása. A város mind az 50 kerületében létrehozták már az evakuációs központokat.

A kormányfő szerint Bangkokot elöntő víz magassága a városi hatóságok, a hadsereg és a mentőszolgálat munkájának összehangoltságától függ majd. Szakemberek szerint, ha a legrosszabb forgatókönyv szerint alakulnak a dolgok, az egész Bangkok víz alá kerül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×