eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Mi az EFSF, amibe belebukott a szlovák kormány?

Szlovákia az egyetlen ország, amelyik még nem hagyta jóvá az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz jogköreinek a bővítését. A szavazásba a szlovák kormány bele is bukott tegnap este. De mi is az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz?

2010. május 9-én döntöttek az euróövezeti államok vezetői az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz, azaz az EFSF létrehozásáról. A szervezet kötvények és egyéb pénzügyi eszközök kibocsátására jogosult, amelyekkel előteremti a forrásokat az ír, portugál és a második görög mentőcsomagok euróövezeti részének fedezetéül.

Az EFSF-et 440 milliárd eurós elméleti, és mintegy 250 milliárd eurós tényleges támogatási kapacitással hozták létre. Idén július 21-én, a tovagyűrűző euróövezeti adósságválság hatására az uniós vezetők úgy döntöttek, hogy 440 milliárd euróra emelik a tényleges finanszírozási keretet, és 780-ra a garanciákat is tartalmazó elméleti keretet.

Emellett határoztak az EFSF jogkörének kibővítéséről is. Ennek értelmében a szervezet már nemcsak az EU-IMF mentőakciójának tárgyát képező országok segítségére siethet hitelekkel, hanem olyan országokat is kisegíthet, amelyeket ilyen veszély fenyeget.

Bizonyos pénzügyi intézmények újratőkésítését is finanszírozni lehet majd, azokban az országokban is, amelyek nem vesznek részt a támogatási programban. Emellett az EFSF szigorú feltételek mellett a másodlagos piacokon is beavatkozhat majd, főleg akkor, ha a válság továbbgyűrűzésének veszélye áll fenn.

Mindehhez azonban először minden uniós országnak jóvá kell hagynia a döntéseket. Szlovákiában, egyedüli uniós országként, ennél a pontnál állt meg a folyamat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 09:46
×
×
×
×