eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Fellebbez Timosenko

A hivatali visszaélés vádjával hétévi börtönbüntetésre ítélt Julija Timosenko fellebbezését a jövő héten nyújtják be - közölte szerdán a volt ukrán kormányfő egyik ügyvédje, aki nem volt túl derűlátó az esélyeket illetően.

"Nem táplálunk illúziót az ítélet esetleges megsemmisítésével kapcsolatban, de a jövő héten benyújtjuk a fellebbezést" - közölte Jurij Szuhov Julija Timosenko honlapján.

"Azt hisszük, mindent megtesznek, hogy késleltessék az ítélet elleni beadványunk vizsgálatát, megakadályozandó, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához forduljunk"- tette hozzá.

A strasbourgi székhelyű bíróság csak akkor vizsgálja az ügyeket, ha minden hazai igazságügyi lehetőséget kimerítettek már.

Az augusztus 5. óta előzetes letartóztatásban lévő ellenzéki vezetőt kedden ítélte a kijevi Percserszki kerületi bíróság hétévi börtönbüntetésre. Az ítéletet a nemzetközi közösség nagy része - Washingtontól Moszkváig - elítélte, és jelentősen lehűtötte az uniós társulási szerződés aláírására készülő Kijev és Brüsszel kapcsolatát.

Szuhov ukrán hírügynökségi jelentések szerint kijevi sajtóértekezletén kijelentette, hogy a büntető törvénykönyv 365. cikkének dekriminalizálása esetén - ennek a cikknek az alapján ítélték el Timosenkót - az ítéletet teljességgel semmisnek kell nyilvánítani, beleértve a Naftohaz ukrán állami kőolaj- és gázipari vállalat veszteségei fejében kirótt 1,5 milliárd hrivnyás (közel 190 millió dolláros) kárpótlást is.

Az ügyvéd ismételten alaptalannak nevezte a Naftohaz követelését, hogy el kell ismerni a 2009-ben Oroszországgal megkötött gázszállítási szerződésekkel okozott kárt.

Az ügyvéd kijelentette: büntetéssel kell azokat sújtani, akik a szerinte törvénysértő ítéletet meghozták.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 09:46
×
×
×
×