eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Hét év börtönre ítélték Julija Timosenkót

Bűnösnek találta a kijevi Pecserszki kerületi bíróság Julija Timosenkót hivatali hatalommal való visszaélés bűnében, és hétévi börtönbüntetésre ítélte a volt ukrán kormányfőt.

"A bíróság bűnösnek találta és hétévi börtönbüntetésre ítélte Julija Vlagyimirivna Timosenkót" - közölte az ítéletet kihirdetve Rogyion Kirejev tanácsvezető bíró. Hangsúlyozta, hogy Timosenko tetteinek társadalmi veszélyességére való tekintettel nem látja megalapozottnak a vádhatóság által kért ítélet enyhítését.

A június 24. óta tartó perben a volt kormányfőt azzal vádolták, hogy 2009-ben a kormány jóváhagyása nélkül, a Naftohaz ukrán állami kőolaj- és gázipari vállalatnak 1,5 milliárd hrivnya (188 millió dollár) értékű kárt okozva írta alá Oroszországgal a gázszállítási szerződéseket.

A bíróság a börtönbüntetésen túl mintegy 1,5 milliárd hrivnya kártérítés megfizetésére ítélte és hivatali tisztségek betöltésétől három évre eltiltotta a volt kormányfőt.

Az ítélethirdetés után Julija Timosenko bejelentette, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul az ítélet miatt , és felszólította az ukránokat, harcoljanak a tekintélyuralmi rendszer ellen.

"Az európai intézményeknél harcolunk hírnevünk védelmében. Erősek leszünk, és megvédjük Ukrajnát a tekintélyelvűségtől és a szabadság hiányától" - jelentette ki a vádlott az ítélethirdetés után.

Timosenko és a védelem végig tagadta, hogy a volt kormányfő bűncselekményt követett volna el, és koncepciós per megszervezésével vádolta fő politikai ellenlábasát, Viktor Janukovics államfőt.

Az ítélet ellen a fellebbviteli bíróságon lehet fellebbezni. Timosenko a kijevi vizsgálati fogdában marad, amíg az ítélet nem jogerős. A büntetés letöltését őrizetbe vételétől - augusztus 5-től - számítják.

Az ítélethirdetés kedd reggel 8 órakor kezdődött meg. "Dicsőség Ukrajnának" - kiáltotta a vádlott a tárgyalóterembe érve. Timosenko a szokásos népi hajkoszorúval a fején, férje és lánya társaságában érkezett.

A bíróság előtt az ellenzéki vezető több száz híve gyűlt össze. "Szabadságot Julijának", "Le a banditákkal" - skandálták a több száz, sisakos, pajzsos rohamrendőr gyűrűjében. A belügyminisztérium egyik illetékesének közlése szerint "terrorveszélytől tartva" a bíróság környékét mintegy ezer rendőr biztosítja.

Az Ukrajnával társulási szerződés aláírására készülő Európai Unió bírálta az eljárást, és figyelmeztetett, hogy az ellenzéki vezető elítélésének hátrányos következményei lesznek Kijev és Brüsszel kapcsolataira. Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn mindazonáltal jelezte: az Ukrajnával való közeledésről szóló tárgyalások folytatódnak, bármilyen legyen is az ítélet, még ha az unió nem túl derűlátó is "az ügyet illetően, amely az igazságszolgáltatás szelektív alkalmazására hasonlít".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 11:58
×
×
×
×