eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Későbbre halasztják az EU-csúcsot

Csaknem egy héttel későbbre halasztották az eredetileg jövő hétfőre tervezett EU-csúcstalálkozót, mert a tagállamok egyelőre nem tudták előkészíteni mindazokat az intézkedéseket, amelyek az euróövezeti fizetési válság kezelésével, azon belül elsősorban a görög helyzettel kapcsolatban szükségessé váltak.

Mint Herman Van Rompuy, az EU-országok állam-, illetve kormányfői testületének, az Európai Tanácsnak az elnöke hétfőn Brüsszelben bejelentette, október 17. helyett október 23-án, vasárnap találkoznak majd Brüsszelben az uniós csúcsvezetők.

"Ez az időzítés lehető teszi, hogy véglegesítsük átfogó stratégiánkat az euróövezet szuverénadósság-válságával kapcsolatban, és kezeljünk számos, egymással összefüggő kérdést" - indokolta a halasztást az uniós vezető. Mint hozzátette, ki kell még munkálni a választ Görögországot, a bankok feltőkésítését, illetve az EFSF pénzügyi stabilitási eszköz hatékonyságának növelését illetően. Ezek az elemek - fejtette ki - szorosan összefüggnek egyebek közt azzal, hogy milyen eredményre jut az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) alkotta "trojka" missziója Görögországban, amely az ottani stabilizációs program megvalósítását vizsgálja.

Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök az előző este, vasárnap folytatott egymással megbeszélést, és e berlini találkozó nyomán minden jel szerint új impulzusokat kaptak az euróövezeti válság átfogó megoldását célzó, szakértői szintű egyeztetések résztvevői.

Van Rompuy azt is közölte, hogy megkérte az EU-országok pénzügyminisztereit, tartsanak még egy értekezletet a csúcstalálkozó előtt.

Az eredeti tervek szerint a 17-én tartott EU-csúcs után 18-án még külön csúcsértekezletet tartottak volna - szintén Brüsszelben - az euróövezet állam-, illetve kormányfői. Herman Van Rompuy hétfői bejelentése az új menetrend szerinti programot nem részletezi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 09:46
×
×
×
×