eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A lengyel kormánypárt győzött a választáson

A kormányzó, jobbközép liberális Polgári Platform (PO) nyerte meg Lengyelországban a vasárnapi parlamenti választást a szavazatok 39,6 százalékával a TNS OBOP közvélemény-kutató intézet exit poll adatai szerint, és a jelenlegi koalíció folytathatja a kormányzást - jelentette a lengyel közszolgálati televízió és a TVN24 hírtelevízió.

Második helyen végzett az ellenzéki, nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS), amely a szavazatok 30,1 százalékát kapta. Harmadik helyre futott be nagy meglepetésre egy új formáció, Janusz Palikot Mozgalma (RP) 10,1 százalékkal. Negyedik a kormánykoalíció kisebbik pártja, a Lengyel Parasztpárt (PSL) 8,2 százalékkal. A balközép ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) a szavazatok 7,7 százalékával az ötödik helyen végzett. Más pártoknak nem sikerült átlépniük az 5 százalékos választási küszöböt.

A választási részvétel a felmérés szerint 47,7 százalékos volt.

A választási eredményeket mandátumokra átszámítva a PO-nak 212, a PiS-nek 158, az RP-nek 39, a PSL-nek 27, az SLD-nek 23 képviselője lesz az új szejmban, ha az exit poll felmérés adatai megerősítést nyernek. Ez azt jelenti, hogy az eddigi kormánykoalíciónak meglesz a parlamenti többsége - 239 képviselő a 460 tagú szejmben -, és folytathatja a kormányzást.

A Homo Homini közvélemény-kutató intézetnek a Polsat News televízió számára készített exit poll felmérése szerint is a PO győzött, de kisebb fölénnyel, 34,9 százalékkal. A PiS eredménye náluk 29,6 százalékos, az SLD 12,8, a PSL 9,9, az RP 8,6 százalékot kapott. Más pártok nem lépték át a parlamenti küszöböt.

Donald Tusk miniszterelnök, a PO elnöke első nyilatkozatában köszönetet mondott a szavazók támogatásáért. Megígérte, hogy a következő négy évben az új kormány szolidárisan felelősséget fog vállalni egész Lengyelországért, mindenkiért fog dolgozni, függetlenül attól, hogy ki melyik pártra szavazott.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke kijelentette: bár a társadalom jelentős része úgy foglalt állást, hogy minden maradjon úgy, ahogy van, pártja meg van győződve arról, hogy Lengyelországnak messzemenő változásokra van szüksége. "Mélyen meg vagyok győződve, hogy eljön az a nap, amikor sikerül nekünk, és Varsó olyan lesz, mint Budapest. Előbb-utóbb győzünk, mert egyszerűen nekünk van igazunk" - mondta.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×