eur:
389.71
usd:
362.71
bux:
68039.71
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Biden: Kína számíthat Amerika gazdasági erejére

Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke kínai látogatásának utolsó napján, vasárnap visszautasította azt a felvetést, hogy csökkenne az Egyesült Államok gazdasági ereje és kijelentette, hogy országa fizetésképtelenségére soha nem kerülhet sor.

"Mi voltunk és mi vagyunk a legjobb lehetőség a világon, ha befektetésről van szó" - jelentette ki az alelnök egyetemi hallgatóság előtt, ötnapos kínai látogatása utolsó állomásán, a délnyugat kínai Szecsuan tartomány fővárosában, Csengtuban.

"Meg kell érteniük, hogy ez senkinek sem fontosabb, mint nekünk magunknak, hiszen tőkevagyonunk 87 százaléka és kincstárjegyeink 69 százaléka amerikaiak birtokában van" - hangsúlyozta Biden válaszul egy, az amerikai adósságállományra vonatkozó kérdésre. "Nem egyszerűen arról van szó, hogy érdekünkben áll védeni a kínai befektetéseket, hanem ez az elsőrendű érdekünk. Az Egyesült Államok soha nem vált fizetésképtelenné és soha nem is fog" - mondta. "Önök biztonságban vannak" - tette hozzá az alelnök.

"Tudom, hogy néhányan önök közül szkeptikusak Amerika jövőjét illetően. Engedjék meg, hogy kifejezzem tiszteletteljes ellenvetésemet és megpróbáljam eloszlatni aggodalmaikat" - mondta. Az alelnök emlékeztette hallgatóságát arra, hogy az Egyesült Államok gazdasága messze a legnagyobb a világon, mintegy két és félszer akkora, mint Kínáé.

Biden szerdán kezdődött kínai látogatását mindvégig gazdasági kérdések uralták, elhomályosítva más vitás politikai témákat.

Joe Biden pénteki megbeszélésükön biztosította Ven Csia-pao miniszterelnököt, hogy Kínának "nincs mitől tartania" amerikai kincstárjegy-befektetéseinek biztonságát illetően, a miniszterelnök pedig válaszában bizalmát fejezte ki a magas adóssággal és gyenge növekedéssel terhelt amerikai gazdaság ellenálló képességében.

Szakértői becslések szerint Kína 3,2 ezer milliárd dollárra becsült, a világon a legnagyobb devizatartalékának mintegy kétharmadát dollárban denominált eszközök teszik ki, így Kína egyúttal az Egyesült Államok legnagyobb külföldi hitelezője is.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×