eur:
386.91
usd:
358.76
bux:
68917.55
2024. május 14. kedd Bonifác

Ezer évig is élhet az ember?

Egy brit tudós szerint már meg is született az az első ember, aki 150 évig él majd, és húsz évvel követi őt az, aki ezer évesen halhat meg. Mindez az egyelőre még csak elméletben létező sejtmegújító terápia eredménye lesz - jósolja. De hogyan is lenne lehetséges a nagyon hosszú élet?

Aubrey de Grey angol gerontológus, azaz öregedéskutató már évek óta beszél elméletéről, amely szerint le lehet fékezni, sőt, meg lehet állítani az öregedést, így ki lehet küszöbölni az öregkori betegségek miatti halált.

A sokak által csodabogárnak tartott és kinézetével ezt a benyomást erősítő kutató azt mondja, hogy már az ő élete során eljuthat az orvostudomány oda, hogy "kigyógyítsa az embereket az öregedésből", felszámolja a betegségeket és korlátlan hosszúságúra nyújtsa az életet. De Grey erről legutóbb a brit királyi akadémián tartott előadása előtt beszélt.

Eljöhet az idő, amikor az emberek "karbantartásra" járnak majd orvoshoz - a génterápia, az őssejtterápia és egy sor más módszer tartja majd jó állapotban az emberi testet - állítja. A cambridge-i tudós szerint az öregedés nem más, mint az élet során előálló molekuláris és sejtkárosodás a testben, de ezt meg lehet előzni, vagy pedig idejében helyre lehet állítani a sérült sejteket.

Az, hogy a világ fejlett részén tovább élnek az emberek, tény: átlagban minden évben három hónappal nő az átlagéletkor, és 2030-ra egymillió száz évnél idősebb ember lesz majd. Japánban tavaly 44 ezres volt a "százévesek klubja".

De Grey elméletét már sokan támadták, de a tekintélyes Massachusettsi Technológiai Intézet, az MIT tudósai nem voltak hajlandók elvetni. A kutató hét csoportra osztja a sejteket károsító tényezőket, ezek egyike a rák, és köztük vannak a szívbetegségek okozói.

A betegségeket a sejtekben a metabolikus folyamatok során lerakódó melléktermékek, avagy "szemét" okozza, de ezt el lehetne távolítani a testből - mondja a kutató. De Grey szerint már köztünk élhet az első, 150 évig élő ember és húsz évvel később követi őt az első ember, aki ezer évig él majd. Balesetekben azonban még így is meghalhatunk - figyelmeztet az öregedéskutató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Ambiciózus tervekkel rendelkezik a Rheinmetall, Európa egyik legnagyobb, Magyarországnak is szállító hadiipari cége. Ezt tükrözte az a nagy visszhangot kiváltó nyilatkozat, amelyet a düsseldorfi cég első számú vezetője a Süddeutsche Zetung című lapnak adott. Armin Papperberger nem titkolta, hogy a cég "nagy darabot" akar lehasítani i a német kormány 100 milliárd eurós, védelmi célokra biztosított különleges alapjából.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően az európai tőzsdéken kisebb esést láttunk, és Amerikában is óvatos mozgásokkal telt a kereskedés, miután a befektetők az elmúlt napok nagy emelkedését követően kivárnak majd a kedden és szerdán érkező inflációs adatok előtt. A nap egyedi részvénysztorija a mémrészvény őrületet elindító GameStop, melynek árfolyama egy ponton megduplázódott a mai kereskedésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×