eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Felfüggesztették a megkövezésre ítélt iráni nő büntetését

Az iráni hatóságok felfüggesztették a házasságtörés és gyilkosság miatt megkövezésre ítélt iráni nő büntetését.

"A házasságtörés vádja felülvizsgálatra kerül, s egyelőre pedig leállítottuk a végrehajtást" - jelentette be az iráni külügyminisztérium szóvivője.

Az iráni bejelentést megelőzően, kedden José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, a büntetést kimondhatatlanul barbárnak tartja. Az ítélet komoly felháborodást keltett számos nyugati országban, amit többek között az is mutat, hogy Európai Parlament szerdán 658-1 arányban szavazta meg a Teheránt ebben az ügyben elítélő indítványt.

A nemzetközi nyomásra reagálva az iráni külügyminisztérium szóvivője azzal vádolta az Egyesült Államokat: az ügyet a nukleáris program körüli politikai játszma részeként arra használták fel, hogy tovább rontsák az Iránról kialakult képet.

Szakine Mohammadi Astianit 2006-ban ítélték halálra házasságtörésért - amely főbenjáró bűnnek számít az iszlám államban -, és férje meggyilkolásában való bűnrészességért. Az elmúlt hetekben plusz testi fenyítésként 99 korbácsütést is kiszabtak a nőre, mivel az iráni hatóságok szerint megjelent róla egy kendőzetlen arcú kép a brit The Times napilapban. Hétfőn felröppent a hír, hogy ezt az utóbbi ítéletet már végre is hajtották, azonban egy iráni jogvédő szerdán találkozott a börtönben Astianival, aki tagadta, hogy megkínozták volna.

Az iráni média értesülései szerint a megkövezés végrehajtását felfüggesztették ugyan, de lehet, hogy csak a büntetés módján változtatnak majd, és végül kötél általi halálra ítélik Astianit.

Irán Kína után a második legtöbb kivégzést végrehajtó állam az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet adatai szerint. Gyilkosságot, házasságtörést, megerőszakolást, fegyveres rablást, hithagyást és drogkereskedelmet is lehet halállal büntetni a közép-keleti országban.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×