eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Hatályba lépett a módosított szlovák állampolgársági törvény

Hatályba lépett szombaton a módosított szlovák állampolgársági törvény, amely szerint egy másik ország állampolgárságának önkéntes felvétele - kivételes esetektől eltekintve - automatikusan a szlovák elvesztéséhez vezet.

Az Új Szó című szlovákiai magyar lap szombati kiadásában emlékeztet, hogy a jogszabályt még Robert Fico kormányának javaslatára változtatta meg a parlament, közvetlen azután, hogy Magyarország jóváhagyta a kettős állampolgárságról szóló törvényt.

Iveta Radièová kabinetje ki akarja húzni a jogszabályból azt a paragrafust, amely a szlovák állampolgárság automatikus elvesztéséről szól. Nem sokkal a pozsonyi módosítás elfogadása után ugyanis tiltakozni kezdtek a külföldön élő szlovákok amiatt, hogy választaniuk kell a szlovák és az illető ország állampolgársága között. Fico akkor azt ígérte, Magyarországot kivéve más államokkal kapcsolatban lesznek kivételek, ezekről kétoldalú tárgyalásokat folytatnak majd.

Peter Stano, a külügyminisztérium szóvivője szerint eddig csak Csehországgal egyeztettek.

"Konkrét egyezség viszont nem született. Mikulás Dzurinda külügyminiszter ugyanakkor Prágában a héten kijelentette, eltörlik a jogszabály értelmetlen paragrafusait" - mondta Stano.

A belügyminisztérium állásfoglalásából is arra lehet következtetni, hogy bár a szlovák jogszabály szombaton lép hatályba, a hatóságok nem fogják figyelni betartását.

"Az új kormány programnyilatkozata a szombaton hatályba lépő törvény módosításával számol úgy, hogy kiküszöbölje a magyarországi törvény hatályosságát, és egyben ne károsítsa azokat a szlovák állampolgárokat, akik hosszú távon külföldön élnek vagy dolgoznak" - közölte az Új Szóval a belügyminisztérium sajtóosztálya.

A magyar állampolgárságról szóló törvény módosítása augusztus 20-án lép hatályba, de rendelkezéseit csak 2011. január 1-jétől tervezik alkalmazni. A jogszabály szerint kedvezményesen honosíthatóak a magyar felmenőkkel rendelkező és magyarul tudó nem magyar állampolgárok.

Hanganyag: Protics János, Pozsony

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×