Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kínaiak 3 százaléka besúgó lehet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kína lakosainak három százaléka a rendőrség informátora lehet - legalábbis erre enged következtetni az az adat, amelyet a Csinhua állami hírügynökséggel közölt az egyik belső-mongóliai járás főrendőre; Kailuban 12 ezer kém figyel 400 ezer embert.

Gyorsan és pontosan felderíteni minden olyan információt, amely megbonthatja a társadalom rendjét - ez a célja az óriási kínai informátorhálózat fenntartásának, derül ki Liu Csingcsen szavaiból. A belső-mongóliai Kailu járás vezetőjének jobbkeze a Csinhua állami hírügynökségnek adott interjúban elmondta: az informátorok közreműködésével az egyet nem értés vagy tiltakozás bármilyen jelére képesek felfigyelni.

"Minden rendőrnek vagy segédrendőrnek, függetlenül attól, hogy melyik osztályhoz vagy őrshöz tartoznak, be kell szervezniük húsz informátort abban a közösségben, amelyben élnek vagy dolgoznak. Ez nálunk összesen 10 ezer kémet jelent. Aztán a bűnügyi osztályokon, a gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó osztályokon, a belbiztonsági részlegnél és egyéb szervezeteknél további öt-öt besúgót kell találni. A legutóbbi felülvizsgálatkor a mi hivatalunknak 12,093 informátora volt" - magyarázta Liu Csingcsen.

A férfi arról is beszámolt, hogy munkatársai a rend passzív őreiből aktívvá váltak: "Az elkövetők megbüntetésétől mostanra a problémák megelőzéséig jutottunk" - tette hozzá.

A szakértők szerint a besúgók száma Kína legnagyobb városaiban, így Pekingben vagy Sanghajban, vagy az olyan területeken, mint Tibet, még ennél is sokkal nagyobb. A Kailu járásbeli adatokat országos szintre vetítve kiderül, hogy az országban legalább 39 millió informátor dolgozik - ez a lakosságnak nagyjából 3 százaléka.

Arról Liu Csingcsen nem beszélt, hogy a besúgókat fizetik-e állami forrásokból, de az ismeretes, hogy bizonyos kínai városokban működik az díjazási rendszer: Sencsenben például egy hónap alatt 200 ezer jüant fizettek ki egyetlen hónapban olyanoknak, akik bűncselekményekről jelentettek.