eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Netanjahu: a gázai kivonulás olyan hiba volt, ami nem fog megismétlődni

A négy évvel ezelőtti egyoldalú izraeli kivonulás a Gázai övezetből olyan hiba volt, amely nem fog megismétlődni - jelentette ki vasárnap, az izraeli kabinet heti ülésén Benjámin Netanjahu miniszterelnök.

"A gázai övezeti kivonulás nem hozott számunkra sem békét, sem biztonságot. A terület az Irán-barát Hamász ellenőrizte bázis lett, és még egyszer nem fogunk ilyen hibát elkövetni" - mondta a kormányfő az ülés kezdetén.

"Nem fogunk újabb evakuáltakat teremteni" - folytatta, azokra a zsidó telepesekre utalva, akiknek adott esetben ki kellene költözniük a megszállt Ciszjordániából a palesztinokkal kötendő végleges rendezés keretében. "Olyan egyezményt akarunk, amely elismeri, hogy Izrael a zsidó nép állama, és olyan megállapodásokat irányoz elő, amelyek szavatolják biztonságunkat" - tette hozzá.

2005 szeptemberében az izraeli csapatok - 38 évi megszállás után - távoztak a Gázai övezetből Ariel Saron akkori miniszterelnök egyoldalú kivonulási tervének megfelelően. Mintegy 8 ezer zsidó telepesnek kellett akkor elhagynia a területet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×