eur:
392.79
usd:
366.69
bux:
66389.01
2024. április 25. csütörtök Márk

A vártnál kevésbé gyorsan lassulnak az atlanti áramlatok

Az Atlanti-óceán áramlatainak lassulása várhatóan kevésbé gyorsan következik be, mint korábban gondolták a Science című folyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmány szerint.

Eddig több tudós attól tartott, hogy az Atlanti-óceán áramlatainak változása gyorsabban következik be, és gyorsíthatja a globális felmelegedést.

Az óceáni áramlatokat korábban már lelassította - néha ráadásul igen gyorsan -, hogy a gleccserek olvadása miatt nagy mennyiségű édesvíz került a tengerekbe - emlékeztet a tanulmány.

A mostani tapasztalatok szerint a jég a vártnál lassabban olvad, így az ökoszisztémáknak több idejük van alkalmazkodni az új éghajlati feltételekhez - fejtette ki Peter Clark, az Oregoni Állami Egyetem professzora, a tanulmány egyik társszerzője.

"Az adataink azt mutatják, hogy az áramlatok egyre lassulnak, és az évszázad végéig 30 százalékkal veszíthetnek az erejükből" - tette hozzá.

"Ez kétségkívül elég kíméletlen folyamat, amelynek komoly éghajlatváltozási hatásai lehetnek. Az áramlatok azonban nem szűnnek meg néhány évtizeden belül, mint ahogyan néhányan gondolták".

A kutatók a legutóbbi jégkorszak légköri és óceáni viszonyait, valamint a Földön 14500 éve bekövetkezett legutóbbi nagy felmelegedés okozta változásokat szimulálták számítógép segítségével.

Észak-Amerika gleccsereinek olvadása akkor leállította atlanti áramlatokat, felmelegítette Grönlandot és felolvasztotta az északi-sarki jégtakarót. "Ez történt a múltban. Most csak az a kérdés, hogy (...) mindez ugyanígy ismétlődik-e meg a jövőben is" - tette fel a kérdést Zhengyu Liu, a Winsconsin-Madison Egyetem klímaszakértője.

A tudósok által kidolgozott számítógépes program eddig az elmúlt 21 ezer év egyharmadában az óceánokban bekövetkezett változásokat szimulálta, a tanulmány következő szakaszában a jelen állapotokat rekonstruálják, majd a következő húsz év változásait modellezik.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×