INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

A vártnál kevésbé gyorsan lassulnak az atlanti áramlatok

InfoRádió / MTI
Az Atlanti-óceán áramlatainak lassulása várhatóan kevésbé gyorsan következik be, mint korábban gondolták a Science című folyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmány szerint.

Eddig több tudós attól tartott, hogy az Atlanti-óceán áramlatainak változása gyorsabban következik be, és gyorsíthatja a globális felmelegedést.

Az óceáni áramlatokat korábban már lelassította - néha ráadásul igen gyorsan -, hogy a gleccserek olvadása miatt nagy mennyiségű édesvíz került a tengerekbe - emlékeztet a tanulmány.

A mostani tapasztalatok szerint a jég a vártnál lassabban olvad, így az ökoszisztémáknak több idejük van alkalmazkodni az új éghajlati feltételekhez - fejtette ki Peter Clark, az Oregoni Állami Egyetem professzora, a tanulmány egyik társszerzője.

"Az adataink azt mutatják, hogy az áramlatok egyre lassulnak, és az évszázad végéig 30 százalékkal veszíthetnek az erejükből" - tette hozzá.

"Ez kétségkívül elég kíméletlen folyamat, amelynek komoly éghajlatváltozási hatásai lehetnek. Az áramlatok azonban nem szűnnek meg néhány évtizeden belül, mint ahogyan néhányan gondolták".

A kutatók a legutóbbi jégkorszak légköri és óceáni viszonyait, valamint a Földön 14500 éve bekövetkezett legutóbbi nagy felmelegedés okozta változásokat szimulálták számítógép segítségével.

Észak-Amerika gleccsereinek olvadása akkor leállította atlanti áramlatokat, felmelegítette Grönlandot és felolvasztotta az északi-sarki jégtakarót. "Ez történt a múltban. Most csak az a kérdés, hogy (...) mindez ugyanígy ismétlődik-e meg a jövőben is" - tette fel a kérdést Zhengyu Liu, a Winsconsin-Madison Egyetem klímaszakértője.

A tudósok által kidolgozott számítógépes program eddig az elmúlt 21 ezer év egyharmadában az óceánokban bekövetkezett változásokat szimulálta, a tanulmány következő szakaszában a jelen állapotokat rekonstruálják, majd a következő húsz év változásait modellezik.

A címlapról ajánljuk