eur:
400.13
usd:
367.59
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz

Csődbe mehet Kalifornia

Magára hagyta a költségvetési krach felé haladó Kaliforniát az amerikai szövetségi állam, Washington nem hajlandó pénzzel kisegíteni Arnold Schwarzenegger kormányzót. Közben már vannak, akik arra készülnek, hogy elvándorolnak Kaliforniából, mert a kormányzó által javasolt brutális költségvetési megszorítások kulturális értelemben is megváltoztatják az államot.

"Nem könnyű Kalifornia helyzete, de sajnos ezt a költségvetési problémát nekik kell megoldaniuk" - mondta a Fehér Ház szóvivője, lehűtve a reményeket, hogy az Arany Államot központi pénzekkel segítik ki, és így nem kell végrehajtani azokat a sokkolónak tartott megszorításokat, amelyeket Arnold Schwarzenegger kormányzó javasol.

Kalifornia gazdaságát különösen sújtotta az ingatlanpiac összeomlása, de az állam nem tudja további kölcsönökből finanszírozni költségvetését. Schwarzenegger emiatt azzal állt a helyi parlament elé, hogy nincs más megoldás: csak addig nyújtózkodhatnak, ameddig a takarójuk ér. Tanárokat kell majd elbocsátani, természetvédelmi parkokat bezárni és többszázezer gyerektől megvonni az ingyenes orvosi ellátást.

A helyzet olyan súlyos, hogy a korábban a világgazdaságban prominens szerepet játszó szövetségi állam július végére csődbe mehet. A törvényhozást uraló demokraták továbbra is azt állítják: adóemelésekkel is belehet tömni a költségvetési lyukat, nem csak kiadáscsökkentéssel. Februárban azonban már egyszer megemelték az adókat.

Schwazenegger ellenfelei azt mondják, a "Terminátor" a válságot kihasználva akarja végrehajtani azt a brutális sokkterápiát, amit már évek óta meg akart valósítani. A csőd azt jelentené, hogy nem tudnák majd folyósítani például a közalkalmazottak fizetését vagy kifizetni a számlákat.

A hitelminősítő intézetek máris arról beszélnek, hogy rontanak Kalifornia besorolásán. Az AP pedig a befektetők hangulatára utalva idézte a Wells Fargo egyik befektetői tanácsadóját: "eladjuk az összes kaliforniai kötvényünket. Nem szeretjük őket. Pénzügyi értelemben semmi sem fog változni abban az államban, két évig halott lesz" - mondta Tom Tarabicos.

Miközben azonban a befektetők a pénzüket féltik, Kalifornia lakosait elborzasztják a várható megszorítások. A média pedig arról tudósít: vannak, akik az elköltözést fontolgatják, mert kulturális változáson megy át az állam.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem leszek másodhegedűs - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár
Folyamatos patthelyzet Ausztriában

"Nem leszek másodhegedűs" - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár

Noha a szeptember végi ausztriai parlamenti választásokon fölényes győzelmet arató radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke továbbra is a leghatározottabban magának követeli a kormányalakítást, koalíciós partner híján aligha lesz lehetősége erre, a szélsőjobboldalinak tartott párt vezetője hiába szólította fel Karl Nehammer kancellárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét a koalícióban való másodhegedűs szerepének elvállalására, Nehammer hasonló határozottsággal nemet mondott.

Vitézy Dávid: azt üzenték a választók, ha marad is a főpolgármester, a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig

Ki kell jönnünk abból a politikai mocsárból, ahol mindenkinek megvan a maga dumája, de a vége az, hogy a város akármelyik részére is nézünk, nem fejlődik – mondta Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője. Az InfoRádió n című műsorában beszélt a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásának esélyeiről, a 15 perces városról és a HÉV-ek jövőjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×