eur:
400.13
usd:
367.48
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz
Székely zászló az őrtűz mellett az erdélyi Csíkszeredában 2022. október 30-án. Október utolsó vasárnapja a Székelyföld autonómiájának napja. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) 2016-os felhívása alapján ezen a napon imákkal és őrtüzekkel emlékeztetnek arra, hogy a székelyek nem mondanak le jogos igényeikről.
Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Székelyzászló-per indul a romániai Maros megyében

Beperelte a Maros megyei prefektus a székelyföldi Makfalva polgármesterét, Vass Imrét a székely zászló köztérre való kihelyezése miatt – tudatta kedden Kincses Előd ügyvéd.

Az alperest képviselő marosvásárhelyi ügyvéd Ciprian Dobre prefektus Maros megyei Törvényszéknek címzett keresetét is eljuttatta az MTI-nek, melyben a román kormány területi képviselője kéri a bírákat: kötelezzék az „úgynevezett székelyföld” zászlajának tartott kék-arany lobogó eltávolítására a Maros megyei község elöljáróját. (Az „úgynevezett székelyföld” kifejezést a román politikusok Székelyföld létezésének megkérdőjelezésére, tagadására használja.)

Ciprian Dobre emlékeztet: szeptember 13-án átiratban kérte az elöljárótól a település parkjába, báró Wesselényi Miklós szobra mellé kitűzött jelkép eltávolítását, de Vass Imre azt válaszolta, hogy a székely zászló kihelyezése nem törvényellenes. A függetlenként újabb mandátumot elnyerő elöljáró a prefektusi átiratra küldött válaszához Kincses Előd jogi véleményét is mellékelte.

A román kormány területi képviselője keresetében azt írja, a prefektúrát a magyarellenes megnyilvánulásairól elhíresült Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Civil Fóruma tájékoztatta a makfalvi zászló létéről. Ebben a román nemzeti lobogó kitűzésére vonatkozó törvényt idézi, amely előírja, hogy más államok hivatalos zászlói kizárólag a román nemzeti zászlóval együtt tűzhetők ki hivatalos látogatások és egyéb nemzetközi események alkalmával Hangsúlyozza: minden más zászló kitűzése tilos, mivel nincs jogi alapja.

Dobre a keresetben kisbetűvel, „székelyföldként” emlegeti a tömbmagyar régiót, és leszögezi, hogy csak a hivatalosan elfogadott jelképek használhatók, mint Románia zászlója, címere, az adott közigazgatási egység címere. Azt is írja, hogy a székely zászló, székely himnusz és a Székelyföldre utaló SIC tartománykód kapcsolatban áll a térségben lakók autonómiatörekvéseivel, „az etnikai alapon történő területi szeparatizmussal”, ami szerinte alkotmányellenes.

Vass Imre polgármester a Maros megyei Törvényszék közigazgatási részlegének címzett válaszlevelében a kereset elutasítását kéri, rámutatva, hogy egy olyan zászló kitűzése, mely nem egy adott államé, és a polgárok egy csoportja helyezte ki, nem közigazgatási aktus. Arra is kitér, hogy a keresetből nem derül ki, Dobre polgármesterként vagy magánemberként idézi bíróság elé, és aláhúzza, hogy a zászló kihelyezéséről semmilyen közigazgatási irat nem született. Továbbá felhívja a figyelmet, hogy a nemzeti jelképek használatának akadályozása sérti Románia alkotmányát és a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményt.

A makfalvi székely zászló ügyében küldött szeptemberi prefektusi átirat kapcsán egyébként Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke bejelentette, hogy a szervezet kész minden erkölcsi és politikai segítséget megadni Makfalva polgármesteri hivatalának, és 20 hasonló székely zászlót helyez ki Székelyföld különböző településein.

A legutóbbi romániai népszámláláson a Maros megyei Makfalva község mintegy háromezer lakosa közül 2200-an vallották magukat magyarnak.

Címlapról ajánljuk
Nem leszek másodhegedűs - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár
Folyamatos patthelyzet Ausztriában

"Nem leszek másodhegedűs" - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár

Noha a szeptember végi ausztriai parlamenti választásokon fölényes győzelmet arató radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke továbbra is a leghatározottabban magának követeli a kormányalakítást, koalíciós partner híján aligha lesz lehetősége erre, a szélsőjobboldalinak tartott párt vezetője hiába szólította fel Karl Nehammer kancellárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét a koalícióban való másodhegedűs szerepének elvállalására, Nehammer hasonló határozottsággal nemet mondott.

Vitézy Dávid: azt üzenték a választók, ha marad is a főpolgármester, a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig

Ki kell jönnünk abból a politikai mocsárból, ahol mindenkinek megvan a maga dumája, de a vége az, hogy a város akármelyik részére is nézünk, nem fejlődik – mondta Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője. Az InfoRádió n című műsorában beszélt a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásának esélyeiről, a 15 perces városról és a HÉV-ek jövőjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×