eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Németországban a bevándorlók elsöprő többsége otthon érzi magát

Németországban a bevándorlók elsöprő többsége beilleszkedett és otthon érzi magát új hazájában. Legalább is ez derül ki abból a nagyszabású felmérésből, amely a Bertelsmann-alapítvány megbízásából készült. A tanulmány némi pikantériát is tartalmaz, mert megállapítja, hogy a bevándorlók nagyobb százalékban bíznak a berlini kormányban és az intézményekben, mint az őslakosok.

 A bevándorlók zöme otthonosan érzi magát Németországban. A Bertelsmann Alapítvány felkérésére készült tanulmány szerint a válaszadók csaknem 80 százaléka elégedett a munkájával és életkörülményeivel.

Közel 60 százalék állítja, hogy a német társadalom aktív tagjává lett, és csupán 5 százalék érzi magát kirekesztettnek. Kiváltképpen a török eredetűeknek vannak nehézségeik, ugyanis a török válaszadók alig egy-harmada tekinti új hazájának Németországot, 24 százalékuk pedig úgy véli, hogy idegen maradt az új környezetben. A továbbtanulás terén is hiányosságok mutatkoznak, ugyanis a felmérés kimutatta, hogy a bevándorlók csaknem fele tart attól, hogy gyermekeik művelödési esélyei rosszabbak, mint a német fiataloké, következésképpen elhelyezkedési lehetőségeik is gyengébbek, mint az őslakosoké.

Szinte egybehangzóan állították viszont, hogy a beilleszkedés kulcsa a német nyelv elsajátítása. A honosítással kapcsolatban azonban megoszlanak a vélemények, ugyanis alig 30 százalék tartja fontosnak a német állampolgárság megszerzését. Némi meglepetést keltett a felmérés azon megállapítása, hogy a bevándorlók 80 százaléka bízik a német intézményekben és a kormányban, míg az őslakosok alig fele bízik teljes mértékben a német államban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×