eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A HDZ nem szerzett polgármesteri tisztséget a horvát nagyvárosokban

A kormányzó konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nem szerzett polgármesteri helyet egyetlen nagyvárosban sem a horvátországi helyhatósági választások vasárnapi a második fordulóján - derült ki a választási bizottság által közzétett legfrissebb eredményekből.

A fővárosban, Zágrábban Milan Bandic szociáldemokrata polgármester megszerezte negyedik, egymást követő mandátumát. A voksok 63 százalékát kapta meg Josip Kregar független jelölttel szemben.

A második legnagyobb horvát városban, Splitben független jelölt győzött, míg Eszéken (Osijek) egy olyan párt polgármesterjelöltje nyert, amelynek vezetőjét háborús bűnök miatt elítélték.

A spliti győztes, Zeljko Kerum a szavazatok 57 százalékát kapta. Ellenfele a szociáldemokrata Ranko Sotojic volt.

A Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) Eszéken vereséget szenvedett a háborús bűnök miatt nemrég 10 év börtönre ítélt Branimir Glavas pártjától. Ez utóbbi (HDSSB) jelöltje, Kresimir Bubalo a szavazatok 63 százalékát kapta. Elődje a tisztségben, Anta Djapic a HDZ szövetségese volt.

Branimir Glavas tábornok a dálszláv háborúban Eszék védelmét irányította, s a helyi média szerint "élet és halál ura" volt a Dráva menti városban. Azzal vádolták, hogy 1991-ben félkatonai alakulatot szervezett Eszéken, és alárendeltjeinek a szerbek elrablására, megkínzására, meggyilkolására adott parancsot. Glavas boszniai állampolgár is, és az ítélet elől a szomszédos Boszniába menekült, amely nem adja ki állampolgárait.

A szociáldemokraták elhódították a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) régi bástyáját, Valkót (Vukovár), valamint Dubrovnikot is. Vukovárban egy háborús veterán, Zeljko Szabo győzött a HDZ jelöltje, Damir Barna ellen, akinek az első fordulóban még tíz százalékos előnye volt.

Fiuméban (Rijeka), az ország harmadik legnagyobb városában már a két héttel korábbi első fordulóban a szociáldemokrata jelölt győzött.

Ennek ellenére a konzervatívok is maguknak tulajdonítják a győzelmet, mivel a 20 megyei önkormányzat közül 13-ban kerültek többségbe az Ivo Sanader miniszterelnök vezette HDZ és koalíciós partnerei által indított jelöltek.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×