eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Szerbia kiáll Bosznia-Hercegovina egysége mellett

Szerbia egyértelműen támogatja Bosznia-Hercegovina területi egységét - erről biztosította Boris Tadic szerb elnök a nemzetközi közösség boszniai főképviselőjét, Valentin Inzkót kedden Belgrádban.Inzko márciusi hivatalba lépése óta először járt a szerb fővárosban.

Tadic a főképviselővel folytatott megbeszélésén megerősítette: Szerbia mint a boszniai háborút (1992-1995) lezáró daytoni békeszerződés egyik garantálója "elvszerűen és egyértelműen támogatja" a szomszédos ország területi egységét. Tadic leszögezte azt is, hogy Bosznia-Hercegovinában alkotmányos változások csakis a három államalkotó nép - a bosnyák, a szerb és a horvát - demokratikusan választott, legitim képviselőinek megegyezése útján lehetségesek.
Hasonlóan nyilatkozott Mirko Cvetkovic szerb kormányfő is a főképviselővel külön folytatott megbeszélésén.

Bosznia-Hercegovinát a 2006-os parlamenti választások óta ismét etnikai ellentéteken alapuló politikai feszültség bénítja. Az ellentétek az idei év elején kiéleződtek. Boszniai szerb vezetők az ország mintegy felén létrejött államalakulatuk, a boszniai Szerb Köztársaság (RS) elszakadására szólítottak fel, míg a bosnyákok - akik a horvátokkal közös államalakulatban az ország másik felén élnek - az RS felszámolását szorgalmazták. A két államalakulat nagy önállóságot élvez, a központi kormány hatásköre gyenge.

Bosznia-Hercegovina az Európai Unió tagjává szeretne válni. Az unió szorgalmazza a boszniai központi intézmények hatékonyabbá tételét, az ehhez szükséges reformokról azonban a helyi vezetők eddig képtelenek voltak megegyezni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×