eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Bush európai haknija

Európai búcsúkörútra indul George Bush amerikai elnök, hogy további támogatást kérjen közel-keleti, Iránnal szembeni és meglepő módon a klímaváltozással kapcsolatos politikájához. Tudósítók epésen megjegyezték, hogy az év végén leköszönő Bush nem számíthat búcsúkönnyekre Európában, de ennek ellenére úgy akar lelépni a porondról, hogy szövetségeseivel találkozik.

Bush elnök államfői minőségében utoljára látogat Európába, ahol egy hét alatt öt országot keres fel. A vizit a soros EU-elnökséget adó Szlovéniában kezdődik, az EU-Egyesült Államok csúcs helyszínén.

Az európai közvélemény és politika immár a George Bush utáni korszakra figyel, az elnök azonban szeretne támogatást találni az Iránnal szembeni keményebb fellépéshez. Teherán továbbra sem hajlandó leállítani az urándúsítást, amivel Washington szerint azt bizonyítja, hogy atomfegyvert akar létrehozni.

Annak ellenére, hogy - mint a londoni Times megjegyzi - Bush befolyása otthon és külföldön is egyre gyengül, egy olyan pillanatban érkezik Európába, amikor az iraki háború miatti látványos összeveszés után a korábbihoz képest sokkal jobb az általa vezetett Fehér Ház és a szövetségesek viszonya. Ebben nem kis szerepet játszottak az olyan, időközben feltűnt és a kibékülést szorgalmazó európai vezetők, mint Angela Merkel és Nicolas Sarkozy.

Olaszországban közben újraválasztották személyes jó barátját, Silvio Berlusconit. Az Európai Unió új kelet-európai tagállamai pedig függetlenül attól, hogy ki az elnök, mindig jó viszonyra törekednek az Egyesült Államokkal. Bush kormányzása utolsó éveiben valamelyest puhított az éghajlatváltozás kérdésében korábban tapasztalható már-már bigott hozzáállásán, amivel sikerült valamelyest enyhítenie az európai ellenérzéseket.

A szlovéniai csúcsot a Washington emberi jogi gyakorlata miatt sokat bírált Bush ismét arra használja ki, hogy nyomást gyakoroljon az orosz vezetésre a polgári szabadságjogok fokozottabb tiszteletéért. Egyben további anyagi és katonai támogatást is kér majd az afganisztáni akcióhoz és az Irán elleni szigorúbb fellépéshez. Ezzel párhuzamosan, a first lady, Laura Bush váratlan afgán látogatásán próbálja felhívni a figyelmet az ország állapotára és különösen a nők helyzetére.

Bush Ljubljana után Németországba, Rómába, a Vatikánba, Párizsba, Londonba és Észak-Írországba is ellátogat. Annak ellenére, hogy az elnök tanácsadói nem várnak áttörést, tudósítók megjegyzik, hogy Nagy-Britannia, Németország és Franciaország is arról tárgyal, hogyan fokozhatná a nyomást Iránnal szemben annak atomprogramja miatt. Ez pedig - ahogy mondják - zene Bush füleinek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×