eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Úttörők, titánok és forradalmárok a Time 100-as listáján

Médiamogulok, vallási vezetők, politikusok, tudósok, művészek és mások is helyet kaptak a Time magazin által a világ 100 legbefolyásosabb emberenék nevezett listán. A közelgő olimpia előtt érdekes tény, hogy a dalai láma és a kínai elnök egyaránt a befolyásos személyiségek közé került.

Az amerikai Time magazin azokat a nőket és férfiakat veszi sorra, akiknek a hatalma, tehetsége és erkölcsi példája átformálja a világot - legalábbis a magazin értelmezése szerint.

A listát öt kategóriára bontották: Vezetők és Forradalmárok, Építők és Titánok, Művészek és Szórakoztatók, Tudósok és Gondolkodók, valamit Úttörők.

A megnevezett személyiségek egy része éppenséggel ellentmondásos: például a listára került az Egyesült Államokkal szemben álló iraki sííta hitszónok, Moktada al-Szadr is.

A Dalai Láma és a kínai elnök

A befolyásos vezetők között van Tony Blair, George Bush, Vlagyimir Putyin, a Dalai Láma és Hu Csintao kínai elnök is - tehát az utóbbi kettő esetében olyan emberek, akik nincsenek beszélő viszonyban.

A darfúri aktivizmusáról ismert hollywoodi sztár, George Clooney ezúttal színészi alakításai miatt található meg az idén a listán. Kaká brazil futballcsillag viszont az ENSZ Élelmezési Programja nagyköveteként végzett munkája miatt van megemlítve.

A lista összeállítói sok olyan embert is kihagytak, akikről pedig nem keveset beszélt az elmúlt évben a média: így Nicolas Sarkozy francia elnök, vagy éppen a zöld aktivizmusa miatt Nobel-díjat kapott Al-Gore sem minősült elég befolyásosnak a Time szerkesztői számára.

Rupert Murdoch a legbefolyásosabb

Abban azonban valószínűleg nincs vita, hogy Rupert Murdoch, az amerikai, európai, ausztrál és más érdekeltségekkel rendelkező médiacézár a világ egyik legbefolyásosabb embere.

Nagy-Britanniában Murdoch-é a Sky tévéhálózat, a Times című újság és a virulens Európa-elleneségéről ismert, a brit lapok között legnagyobb példányszámban fogyó Sun bulvárlap. Az utóbbi időben egyetlen olyan brit miniszterelnök sem volt, aki látványosan szembehelyezkedett volna Murdoch-kal.

Egy blogger és egy sztárénekes

A szerkesztők kiemelték még a listára került amerikai elnökjelölteket, az amerikai jegybank, a FED elnökét Ben Barnanke-t, Mariah Carey énekesnőt, Jacob Zumát az Afrikai Nemzeti Kongresszus elnökét, Yoani Sanchez kubai bloggert és Lorena Ochoa mexikói golfozót.

A pénzemberek között ott van a Land Rovert megkaparintó indiai Ratan Tata, és Carlos Slim, a Bill Gatesnél is gazdagabbnak kikiáltott mexikói milliárdos.

Érdekes módon a tudósok és gondolkozók kategoriájában találjuk Michael Bloomberg New York-I polgármestert. Egy kissé hagyományosabb választás volt viszont a DNS-t feltérképező Craig Venter, vagy az agyvérzést kutató Jill Bolte Taylor kiválasztása.

A művészek között fontos még megemlíteni Herbie Hankock jazz zongoristát, a Coen-testvéreket és Khaled Hosszeini írót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×