Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Beiktatták hivatalába az új horvát kormányt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A horvát parlament szombaton beiktatta hivatalába az ország új koalíciós kormányát. A miniszterelnök ismét a konzervatív Ivo Sanader. Az általa vezetett kormány feladata, hogy 2010 körül az Európai Unióba vezesse az országot.

A 153 tagú parlamentben 82 képviselő támogatta, 62 pedig ellenezte az új kormány megalakítását, kilenc képviselő távol maradt a szavazástól.

A kormánykoalíciónak a tavaly novemberi választásokon győztes, Sanader vezette Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) mellett a Horvát Parasztpárt (HSS) és a Horvát Szociál-liberális Párt (HSLS) is tagja; a három párt a kisebbségi képviselők nyolc és a nyugdíjasok pártjának egy mandátumával kiegészülve elvileg összesen 83 támogató szavazatra számíthat a törvényhozásban.

Az új horvát kormányban számos olyan miniszter helyet kapott, aki az előző, szintén Sanader vezette kabinetnek is tagja volt.

Az új kormánynak miniszterelnök-helyettesi rangban egy szerb nemzetiségű tagja is van: Slobodan Uzelac, a Független Szerb Demokrata Párt (SDSS) képviselője. Ez a legmagasabb állami tisztség, amelyet horvátországi szerb betölthetett az 1991-1995-ös horvátországi háború óta.

Sanader a parlamenti szavazás előtt mondott beszédében hitet tett a reformok és a 2005-ben megkezdett európai uniós csatlakozási tárgyalások felgyorsítása mellett.

Ez utóbbi cél érdekében Horvátországnak először is rendeznie kell majd az EU-tag Olaszországgal és Szlovéniával támadt vitáját, amelyet az idézett elő, hogy Zágráb január elsejétől az Adriai-tenger felezővonaláig kiterjesztette a 2003-ban létrehozott halászati és környezetvédelmi övezetét.

Horvátország azt reméli, hogy 2010 körül beléphet az unióba, amelynek a 28. tagállama lehet.

Elemzők szerint a Sanader-kormányra váró reformok nagy része minden bizonnyal drága és fájdalmas lesz a 4,5 milliós egykori jugoszláv tagköztársaság számára: a kabinetnek egyebek között rendeznie kell a veszteséges hajógyárak helyzetét, csökkentenie az állami vállalatok bőkezű támogatását és végrehajtania a költséges agrárreformot, amely mellett a HDZ egyik koalíciós partnere, a parasztpárt kardoskodik.