eur:
392.92
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Beiktatták hivatalába az új horvát kormányt

A horvát parlament szombaton beiktatta hivatalába az ország új koalíciós kormányát. A miniszterelnök ismét a konzervatív Ivo Sanader. Az általa vezetett kormány feladata, hogy 2010 körül az Európai Unióba vezesse az országot.

A 153 tagú parlamentben 82 képviselő támogatta, 62 pedig ellenezte az új kormány megalakítását, kilenc képviselő távol maradt a szavazástól.

A kormánykoalíciónak a tavaly novemberi választásokon győztes, Sanader vezette Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) mellett a Horvát Parasztpárt (HSS) és a Horvát Szociál-liberális Párt (HSLS) is tagja; a három párt a kisebbségi képviselők nyolc és a nyugdíjasok pártjának egy mandátumával kiegészülve elvileg összesen 83 támogató szavazatra számíthat a törvényhozásban.

Az új horvát kormányban számos olyan miniszter helyet kapott, aki az előző, szintén Sanader vezette kabinetnek is tagja volt.

Az új kormánynak miniszterelnök-helyettesi rangban egy szerb nemzetiségű tagja is van: Slobodan Uzelac, a Független Szerb Demokrata Párt (SDSS) képviselője. Ez a legmagasabb állami tisztség, amelyet horvátországi szerb betölthetett az 1991-1995-ös horvátországi háború óta.

Sanader a parlamenti szavazás előtt mondott beszédében hitet tett a reformok és a 2005-ben megkezdett európai uniós csatlakozási tárgyalások felgyorsítása mellett.

Ez utóbbi cél érdekében Horvátországnak először is rendeznie kell majd az EU-tag Olaszországgal és Szlovéniával támadt vitáját, amelyet az idézett elő, hogy Zágráb január elsejétől az Adriai-tenger felezővonaláig kiterjesztette a 2003-ban létrehozott halászati és környezetvédelmi övezetét.

Horvátország azt reméli, hogy 2010 körül beléphet az unióba, amelynek a 28. tagállama lehet.

Elemzők szerint a Sanader-kormányra váró reformok nagy része minden bizonnyal drága és fájdalmas lesz a 4,5 milliós egykori jugoszláv tagköztársaság számára: a kabinetnek egyebek között rendeznie kell a veszteséges hajógyárak helyzetét, csökkentenie az állami vállalatok bőkezű támogatását és végrehajtania a költséges agrárreformot, amely mellett a HDZ egyik koalíciós partnere, a parasztpárt kardoskodik.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×