eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Magyarországon a legrosszabb a helyzet

A brit sajtó is előkelő helyen tárgyalta a hírt, hogy az Európai Unió egészségügyi biztosa, Markosz Kiprianu javaslata értelmében 2009-re az unió minden tagországában tilos lehet a dohányzás a munkahelyeken és a vendéglőkben.

A The Times beszámolója nem mulasztja el megjegyezni, hogy Markosz Kiprianu nem is olyan régen még hatvan cigarettát szívott naponta, de ráébredt, mennyit árt ez az egészségének, és leszokott a dohányzásról.

Az európai biztos úgy érzi, hogy elgondolását sokan helyeslik, tehát az unió törvényt alkothat a tiltásról. A 27 tagországból az Ír Köztársaságban, Olaszországban és Máltán máris bevezették a dohányzás korlátozását.

Máshol szintén folyamatban van a dohányosok kitiltása a munkahelyről és a vendéglőkből, kivéve az e téren legszabadosabb Magyarországot és Lengyelországot.

Magyarországon halnak meg a legtöbben

Mit mutat a statisztika? A Times színes térképpel illusztrálja, mi a helyzet a dohányzás okozta halálozás terén. Százezer lakos közül évente 73-an halnak meg a dohányzással összefüggő betegségekben Máltán, 79-en Portugáliában, 91-en Svédországban és minden nemzetnél többen, 296-an Magyarországon. Csak Dániában van még kétszázon felüli adat, 214.

Az Európai Unió össznépessége 480 millió, amelynek körülbelül egyharmada minden figyelmeztető propaganda ellenére még mindig dohányzik. Pedig a dohányzással összefüggő rák, szívelégtelenség és légzési zavar évente 650 ezer európait öl meg, ez a halálesetek hetede.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×