eur:
395.82
usd:
366.44
bux:
73879.98
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Államcsíny a Földközi-tenger partján?

Államcsíny tervezésével vádolta meg Fuád Szinjóra libanoni kormányfő a Hezbollah síita mozgalom vezetőjét, Haszan Naszrallahot.

"Beszéde azt mutatja, hogy puccsot próbál tervezni, vagy legalábbis ezzel fenyegetőzik" - mondta a miniszterelnök a kormány bejrúti székhelyén több száz híve előtt.

Emlékeztetett arra, hogy Libanonban "kizárólag a parlament szavaz bizalmat a kormánynak, vagy vonja meg azt tőle. Demokráciában élünk" - fűzte hozzá.

Naszrallah sejk csütörtök esti szónoklatában - amelyet Bejrút központjában kifüggesztett hatalmas kivetítőkön is nyomon lehetett követni - kijelentette, hogy a kormányellenes tüntetések a Szinjóra-kormány megdöntéséig folytatódnak.

A Hezbollah-főnök a beszédben azzal vádolta a kormányfőt, hogy Izrael pártját fogta a Hezbollah és a zsidó állam között júliusban kirobbant 34 napos háborúban.

Azt állította, hogy a libanoni hadsereg Fuád Szinjóra utasítására foglalta le a harcok alatt a Hezbollah fegyverutánpótlását.

A hadsereg pénteken közleményben cáfolta, hogy a kormány parancsát követte volna, mint közölte: a katonaság egy ellenőrzőpontnál tartóztatta föl és kobozta el a szállítmányt.

Mubarak az egység mellett

Bírálta a libanoni ellenzék ismétlődő demonstrációit az egyiptomi elnök, és egyúttal felhívta a figyelmet a kis közel-keleti ország kettészakadásának a veszélyére is.

Hoszni Mubarak Párizsban, a France-3 tv-csatornának nyilatkozva kijelentette: aggasztják a síita ellenzék napok óta tartó kormányellenes tüntetései, miként a külső beavatkozás kockázata is.Ezeknek "súlyos következményei lehetnek, és akár külső beavatkozáshoz, illetve az ország lerombolásához is vezethetnek" - mutatott rá az egyiptomi államfő.

Egyúttal "ésszerűtlennek" nevezte az utcai megmozdulásokat, és tárgyalásokat szorgalmazott a síita Hezbollah hívei és a Nyugat által támogatott bejrúti kormány között.

Az Arab Liga amerikai szerepvállalást kért

Az Arab Liga főtitkára a mostaninál fokozottabb közel-keli közvetítői szerepvállalásra kérte az amerikai kormányzatot.

Amr Musza azt követően nyilatkozott, hogy Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel tárgyalt Washingtonban.

A szervezet vezetőjének véleménye szerint Washington veszített közel-keleti befolyásának a súlyából, de még nyitva áll előtte az ajtó, hogy ismét a "tisztességes közvetítő" szerepét vállalja a térség békéjének a megteremtése érdekében.

Több arab országban kétség támadt az amerikai közvetítés hatékonyságával kapcsolatban ez elmúlt időszakban, főként azután, hogy az Egyesült Államok a nyáron zöld fényt adott izraeli szövetségesének a libanoni bombázásokra a Hezbollah síita szervezettel folytatott háborújában.

Címlapról ajánljuk
Szilágyi Áron: azt nem gondoltuk, hogy van egy csodacseréjük
Ezüstvisszhangok

Szilágyi Áron: azt nem gondoltuk, hogy van egy csodacseréjük

A férfi kardcsapat tagjai az elveszített olimpiai bajnoki döntő után közvetlenül még csalódottak voltak, de abban egyetértettek, hogy nüanszokon múlott a Dél-Korea elleni finálé, és néhány nap múlva megszépül az ezüstérem. Elárultak azt is, hogy mivel léptek túl az egyéni verseny csalódásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Kovács Pál: egy harmadik orosz atomerőművet építhet Magyarország

Kovács Pál: egy harmadik orosz atomerőművet építhet Magyarország

Magyarország egy harmadik atomerőmű építését fontolgatja, de nem a meglévő Paksi Atomerőmű (Paksi Atomerőmű) telephelyén – közölte Kovács Pál korábbi Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár, akire az erőmű főigazgatói irodájának vezetőjeként hivatkoznak a RIA Novosztyinak adott interjújában. Kovács kijelentette, hogy az új erőmű technológiáját csak a megfelelő helyszín kiválasztása után határozzák meg. Elméletileg az új erőmű egy kis moduláris reaktor (SMR) lehetne, amely technológiából egyelőre csak az oroszok gyártottak működő változatot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×