eur:
394.07
usd:
363.91
bux:
0
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka
Nyitókép: Unsplash

Veszélyben a Waze és az autósok, már büntetik a traffipaxok jelzését

A spanyol hatóságok álláspontja szerint azok, akik az interneten nyilvánosságra hozzák, hol van kihelyezve sebességmérő műszer, akaratlanul is segíthetik a bűnözőket és terroristákat, valamint a sofőröknek is hamis biztonságérzetet adnak.

Megtették az első lépéseket a spanyol hatóságok azok ellen, akik információkat osztanak meg arról, adott pillanatban hol végez sebességellenőrzést a rendőrség, hol látni "lesben" várakozó rendőrautókat, hol tartanak megállításos ellenőrzéseket a hatóságok - írja a kozlekedesbiztonsag.kti.hu.

Coruña városában már két ügyben is bírságot szabtak ki. Az egyiket egy népszerű alkalmazásra vetették ki, a másikat egy olyan magánszemély kapta, aki különböző WhatsApp-csoportokban több mint 15 ezer felhasználót látott el információkkal arról, hol kell rendőrségi ellenőrzéstől, sebességméréstől tartani - írják.

Mindkét eljárás alapja az a spanyol jogszabály volt, amely teljeskörűen tiltja a hatóságok és azok képviselőinek személyes és szakmai adatainak közzétételét; aki így tesz Spanyolországban, az bűncselekményt követ el.

A hatóságok a törvényes rendőrségi akciók akadályozásának tekintik a közúti ellenőrzések pontos helyének közzétételét, mivel ezek a megosztott információk nemcsak a "közönséges gyorshajtókat" segíthetik elkerülni, hogy megbírságolják őket, hanem a bűnözőket és terroristákat is abban, hogy elmenekülhessenek a hatóságok elől, kikerülhessék az ellenőrző pontokat.

Az esetet követően országszerte más rendőrök is feljelentéseket kezdtek tenni a traffipaxokat leleplező magánszemélyek és szervezetek ellen. A spanyol közlekedési hatóság pedig olyan új jogi intézkedések bevezetésének a lehetőségét vizsgálja, amelyek szigorúbb szankciókat tennének lehetővé a jövőben az előrejelzésekért.

Mint írják, a probléma nem korlátozódik Spanyolországra. A WAZE közösségi közreműködésre építő navigációs applikációnak több mint 140 millió felhasználója van világszerte, és egyebek mellett arra is alkalmas, hogy az autósok jelezzék egymásnak a rendőrségi aktivitást is.

A magyar rendőrség sem nézi jó szemmel, hogy a Waze alkalmazásban egyesek előre jelzik a sebességmérő helyeiket

- ismerte el a lapnak Berzai Zsolt alezredes, az ORFK balesetmegelőzési osztályvezetője, hozzátéve, hogy nem tudnak sokat tenni ellene. Emlékeztetett, hogy a rendőrség évekkel ezelőtt beszüntette, hogy előre bejelentik a sebességmérések helyét, mert ez rengeteg visszaélésre adott lehetőséget a tisztességtelenül vezetők számára.

Az alezredes elmondta: a szolgáltatás hamis biztonságérzetet ad azoknak, akik szeretnek "tempósan közlekedni". Leszögezte: a rendőrség ma már korántsem csak a fix sebességmérő kapuknál és rendőrség feliratú autókból méri a közlekedők sebességét. A legmodernebb eszközöket használják, amikkel menet közben a szembe haladók sebességét mérik olyan civilnek látszó személygépkocsikban, sőt, olykor kamionokban is, amelyekről sokszor még a gyakorlottak sem mondják meg, hogy a rendőrség járművei.

Európában többek között a német, az osztrák és a francia jogszabályok is tiltják a rendőrségi ellenőrzésekkel kapcsolatos információk megosztását, büntetik a szabályszegőket.

Címlapról ajánljuk
Milák Kristóf még nem tett pontot a mondat végére Párizsban
videók

Milák Kristóf még nem tett pontot a mondat végére Párizsban

Hosszú csendjében tavaly egyetlen mérvadó interjút adott, amelyben fogadalmat tett olimpiai aranyérmeinek számára Milák Kristóf, és bár 200 méteren Párizsban nem járt sikerrel, ott van még a 100 méter, valamint a Los Angeles-i nyári játékok is, ahol még mindig bőven 30 év alatt lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×