eur:
395.25
usd:
365.39
bux:
74146.36
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka
ivókút ivóvíz csap folyóvíz hőség kánikula
Nyitókép: Pixabay

Finnország ivóvizét támadják az oroszok?

Nem elvetemült a gyanú, volt már rá példa, és jelenleg is zajlanak orosz érintettségű, nem katonai incidensek NATO-tagállamok ellen.

Az Index arról készített összeállítást, hogy rejtélyes behatolások történnek finn víztisztító telepeken, víztornyokban.

A behatolók nem loptak el semmit, nem tettek kárt semmiben, de erős a gyanú arra, hogy valakik egy későbbi támadást készítettek elő, amely akár a vízkezelés leállításával, akár a rendszer szennyezésével lehet kapcsolatban.

Aggodalomra ad okot az is, hogy senkit nem csíptek még fülön az ügyben, de a finn nyilvánosságban már arra figyelmeztetnek, hogy a betörési akció kiváló példája a "nem katonai agressziónak", amelyet Oroszország az utóbbi években tökéletesített, és amelynek példája lehet a francia vasúti szabotázs az olimpia előtt közvetlenül - akkor egy orosz állampolgárt letartóztattak.

A finnországi behatolások a déli partvidéken fekvő Porvoo városában kezdődtek, ahol a hatóságok arról számoltak be, hogy valaki kétszer is megpróbálta feltörni a város víztornyát. Ezután a Helsinki közelében, szintén a finn déli partvidéken fekvő Sipoo jelentette, hogy a vízművét megpróbálták feltörni.

Porvoóhoz hasonlóan a támadók két egymást követő éjszaka is célba vették a vízművet. Finnország déli partvidéke általában meglehetősen csendes, de a közvetlen szomszédja a Finn-öböl, a Szentpétervárra tartó és onnan induló hajók átjárója.

Július közepéig 11 betörési kísérlet történt finn víztornyokba és tisztítóművekbe.

A finn hírszerzés korábbi vezetője, jelenlegi EP-képviselő szerint ezek nem olyan betörések, amelyeket bűnözők szoktak elkövetni, következtetése szerint a Kreml érdekelt egy ilyen incidensben, bár bizonyíték az orosz szerepvállalásra nincs.

Az Index felidézi: mielőtt Finnország és Svédország csatlakozott a NATO-hoz, a Kreml minden NATO-csatlakozással kapcsolatos felvetésre pontosan meg nem határozott következményekkel fenyegetőzött.

Az orosz adminisztráció számlájára a világ közvéleménye számos incidenst ír már:

  • kibertámadások
  • közlekedési, irányítási rendszerek meghackelése
  • brit kórházak elleni informatikai támadás
  • illegális bevándorlók tömegeinek küldése a finn határra - túlterheléses "támadás"
  • kábelrongálások.

Az Egyesült Államok ugyanígy tart attól, hogy az orosz, kínai, iráni összefogás aktívan megzavarja az amerikai kritikus infrastruktúrát, a vízügyi rendszerek irányításának megzavarására már példa is volt.

Címlapról ajánljuk
Szilágyi Áron: azt nem gondoltuk, hogy van egy csodacseréjük
Ezüstvisszhangok

Szilágyi Áron: azt nem gondoltuk, hogy van egy csodacseréjük

A férfi kardcsapat tagjai az elveszített olimpiai bajnoki döntő után közvetlenül még csalódottak voltak, de abban egyetértettek, hogy nüanszokon múlott a Dél-Korea elleni finálé, és néhány nap múlva megszépül az ezüstérem. Elárultak azt is, hogy mivel léptek túl az egyéni verseny csalódásán.

Kegyetlen statisztikák jelentek meg Milák Kristóf úszásáról

Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai bajnok úszó jelenleg az Eurosport szakkommentátoraként kíséri figyelemmel az olimpia úszóprogramjának történéseit. Léon Marchand és Milák Kristóf káprázatos versenyéről jelentetett meg a Facebookon érdekes adatokat. Van, amiben a francia most már minden idők legjobbja.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×