eur:
394.06
usd:
363.76
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka
Nyitókép: Unsplash

Új területre tör be a Toyota, ezúttal a konyhában sikerült nem mindennapit alkotniuk

A vezető autógyártónak és csatolt márkáinak nem volt elég a tavalyi évben legyártott 11,5 millió autó, arra is maradt ideje, hogy kifejlessze hidrogénnel üzemelő kemencéjét.

A Toyota a szintén japán Rinna gázkészülék-gyártó céggel összedolgozva fejlesztette ki a világ első hidrogéntüzelésű kemencéjét - írja az autoszektor.hu.

Az elkészült kemencét már nagyüzemben is kipróbálták, ugyanis a Toyota a saját rendezvényein szolgált fel a látogatóknak ebben a kemencében sült pizzát és croissant-t, aminek hatalmas sikere volt. A Hidrogén magas hőmérsékleten ég, és a folyamat közben oxigénnel egyesülve vízgőzt képez.

Ez a tulajdonsága kifejezetten jól jön sütés közben, ugyanis az étel kívül ropogós lesz, de belül nem szárad ki.

A pizzafeltétként használt gomba vagy zöldségek egy faszenes vagy fatüzelésű kemencében hajlamosak kiszáradni, hidrogéntűzzel viszont jóval hamarabb megpárolódnak, és így lédúsak és ízletesek maradnak.

Bár a Rinna nagy tapasztalattal rendelkezik gázkészülékek terén, hidrogénüzemű kemence azonban korábban még nem létezett, így a fejlesztőknek menet közben kellett válaszokat és megoldásokat találniuk, lépésről lépésre haladva. A munka során a Rinna gáztüzeléssel kapcsolatos tudását és a Toyota autóépítési tapasztalatát ötvözték. Az autógyártás folyamatából például a fényezésszárító kemencék technológiája bizonyult hasznosnak. Hasonlóképpen jól jött a Toyota tapasztalata a hidrogéngáz szállítása és adagolása terén, amit az üzemanyagcellás - azaz hidrogénnel működő - Mirai gyártása és értékesítése során gyűjtöttek össze - írja a lap.

Mivel a hidrogénkemence bemutatkozása sikeres volt, a Toyota továbblépett: fejlesztettek hidrogéngrillt, illetve hidrogéntüzelésű kamadót, azaz létrehozták a tradicionális, ezeréves japán edény modern változatát.

Címlapról ajánljuk
Milák Kristóf még nem tett pontot a mondat végére Párizsban
videók

Milák Kristóf még nem tett pontot a mondat végére Párizsban

Hosszú csendjében tavaly egyetlen mérvadó interjút adott, amelyben fogadalmat tett olimpiai aranyérmeinek számára Milák Kristóf, és bár 200 méteren Párizsban nem járt sikerrel, ott van még a 100 méter, valamint a Los Angeles-i nyári játékok is, ahol még mindig bőven 30 év alatt lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×