eur:
395.71
usd:
367.07
bux:
73933.78
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka
Transport and logistic concept, Manager and engineer checking and controlling logistic network distribution and data on tablet for logistic Import export on motorway background
Nyitókép: ipopba/Getty Images

KSH: májusban egymilliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, de bezuhant az autóexport

Az egyenleg 218 millió euróval romlott az egy évvel korábbihoz képest. Áprilishoz viszonyítva az export kiigazított volumene 3,1 százalékkal csökkent, míg az importé 1,6 százalékkal nőtt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második becslése alapján közölte: az egyenleg 145 millió euróval kisebb többletet mutatott az első becslésben közöltnél. A kivitel volumene 5,8, a behozatalé 5,0 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A kivitel értéke 11,9 milliárd euró (4625 milliárd forint), a behozatalé 10,9 milliárd euró (4237 milliárd forint) volt. Euróban kifejezve a májusi export értéke 8,6, az importé 7,7 százalékkal csökkent. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 6,0, a behozatalé 5,3 százalékkal kisebb lett.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 0,9, a behozatalban 1,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A cserearány 0,2 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz mérten 4, a dollárral szemben 4,6 százalékkal gyengült.

A gépek és szállítóeszközök exportvolumene 14, behozatala 7,7 százalékkal kisebb lett. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben és a behozatalban is jelentősen csökkent.

A közúti jármű árucsoport exportvolumene közel ötödével, míg importvolumene néhány százalékkal maradt el a bázisidőszakitól.

A híradástechnikai, hangrögzítő és lejátszó készülék exportvolumene több mint tizedével csökkent az egy évvel korábbihoz képest, míg importvolumene minimálisan növekedett. Az energiafejlesztő gép és berendezés árucsoport forgalma a kivitelben mintegy tizedével, a behozatalban közel negyedével elmaradt az előző év azonos időszakitól. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 8, a behozatalban 3,5 százalékponttal fokozta a teljes forgalom volumencsökkenését.

A feldolgozott termékek exportvolumene 1,9 százalékkal nagyobb, míg importvolumene 6,8 százalékkal kisebb lett. Az exportoldali növekedést a gyógyszer, gyógyszerészeti termék forgalomalakulása befolyásolta, az import csökkenését pedig az egyéb vegyi anyag és termék forgalmának visszaesése. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 0,5 százalékponttal ellensúlyozta, míg az importban 2,6 százalékponttal fokozta a teljes forgalom volumencsökkenését.

Grafikon: Központi Statisztikai Hivatal
Grafikon: Központi Statisztikai Hivatal

Az energiahordozók exportvolumene 8,7, importvolumene 5,4 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Az export- és importoldali forgalomnövekedés egyaránt a villamos energia volumenének jelentős emelkedésével magyarázható. Az energiahordozók forgalombővülése az export esetében 0,3, az importnál 0,4 százalékponttal ellensúlyozta a teljes forgalom csökkenését.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 20, a behozatalé 6,6 százalékkal lett nagyobb. Az exportban bekövetkezett volumennövekedést a gabona és gabonakészítmény forgalomalakulása, míg az importban a cukor, cukorkészítmény és méz forgalomalakulása befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes exportforgalom csökkenését 1,4, az importét 0,4 százalékponttal lassította.

Az Európai Unió tagállamaiba irányuló kivitel volumene 7,2, az onnan érkező behozatalé 0,8 százalékkal csökkent. A termék-külkereskedelmi mérleg 775 millió euróval romlott, 1,1 milliárd eurós többlet keletkezett. Az export 76, az import 73 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban – közölte a KSH.

Grafikon: Központi Statisztikai Hivatal
Grafikon: Központi Statisztikai Hivatal

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 1,1, a behozatalé 15 százalékkal csökkent.

A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 557 millió euróval javult, 96 millió eurós passzívumot mutatott.

Január-májusban a kivitel értéke 61,0 milliárd euró (23,7 ezer milliárd forint), a behozatalé 54,4 milliárd euró (21,2 ezer milliárd forint) volt. A kivitel volumene 1,0, a behozatalé 6,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A termék-külkereskedelmi mérleg 3,9 milliárd euróval javult, a többlet 6,6 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 2,2, a behozatalban 3,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz mérten. A cserearány 1,6 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 1,6, a dollárhoz viszonyítva 1,5 százalékkal gyengült – jelentette a KSH.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: nem akarok erről többet mondani, mert jogi következménye is lehet…

Az úszóválogatott szövetségi kapitánya szerint két gigász csatáját hozta a 200 méteres pillangóúszás döntője, ami után biztosan nem örült Milák Kristóf. Az InfoRádióban azt is mondta, bosszantó, hogy Németh Nándor mindössze egy századdal maradt le a dobogóról 100 gyorson, miközben a lassú medencében a kínai Pan Csan-le meglepetésre világcsúcsot úszott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Megérkeztek az első F-16-os vadászbombázók Ukrajnába. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök törvényt írt alá, amely felhatalmazza Ukrajnát arra, hogy felfüggessze az államadósság finanszírozását, ezután Ukrajna technikai csődbe ment. Bejelentette azt is, hogy Ukrajna a novemberi békekonferenciára meg akarja hívni Oroszországot is. Toreck és Prokovszk felé is nyomulnak előre az orosz katonák. Hamarosan újabb Leopard 2-es harckocsik érkeznek Ukrajnába. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború csütörtöki eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 1. 11:30
×
×
×
×