Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az átláthatóbb gazdálkodás a célja az EU Zöld könyvének

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az átláthatóbb uniós gazdálkodás a célja az Európai Bizottság szerdán megjelent úgynevezett Zöld könyvének. A szervezet a lobbizás, a törvényjavaslatok előzetes konzultációja és az uniós támogatások kedvezményezettjeinek közzétételével kapcsolatban várja a tagállamok polgárainak véleményét.

Európai átláthatósági kezdeményezés, ez a hivatalos neve az Európai Bizottság szerdán megjelent úgynevezett Zöld könyvének. Alexa Noémi, a kezdeményezést támogató Transparency International nemzetközi korrupcióellenes szervezet projektvezetője az InfoRádióban elmondta: elsősorban az uniós állampolgárok véleményét várják.

A Zöld könyv vitaindító anyag, igazából a tapasztalatokat szeretné begyűjteni az eddigi folyamatokról - közölte.

Az Európai Bizottság a szervezettebb lobbizással, a törvényjavaslatokat előkészítő konzultációval és az uniós támogatások nyerteseinek közzétételével tenné átláthatóbbá a közösség gazdálkodását. Alexa Noémi szerint ez utóbbi már működik Magyarországon.

Az uniós forrásokból támogatást kapó kedvezményezettek listája Magyarországon elérhető. Nagyon sok tagállamban az adatvédelmi törvények miatt ez nincs így. A cél az, hogy olyan uniós keretszabályozás szülessen, amely kötelezővé teszi minden tagállam számára a kedvezményezettek listájának közzétételét - mondta.

A Transparency International szerint ezekre a lépésekre azért van szükség, mert az Európai Unió állampolgárainak joguk van tudni, hogy a közösség mire költi az általuk befizetett adókat.